DEC
thu

12

mon

16

JAN
sat

18

mon

20

FEB
tue

04

thu

06

MAR
tue

03

tue

24 07

APR
tue

07

Nancy Jouwe

16 January 2019

Nancy Jouwe (1967) is een docent, onderzoeker en spreker, actief sinds 1993 in de NGO-sector als manager en cultureel producent, met een focus op intersectionaliteit, koloniale geschiedenis, kunst, erfgoed en interculturele dialoog. Ze was mede-oprichter van Framer Framed en stond aan de basis van het onderzoeksproject Mapping Slavery, een transnationaal onderzoeksproject dat de Nederlandse koloniale geschiedenis van de slavernij in kaart brengt. Als activiste was ze in de jaren ’80 en ’90 betrokken bij krakers- en verschillende emancipatiebewegingen. Ze komt uit een familie van politieke vluchtelingen die Indonesië in het begin van de jaren ’60 moest ontvluchten, omdat haar vader een politieke leider was in de Papoea-onafhankelijkheidsbeweging. Ze schreef uitgebreid over Papua-kwesties, waaronder vrouwenrechten en de Papoea-diaspora.
Tot 2013 was Nancy Jouwe programmadirecteur bij Kosmopolis Utrecht, een platform dat via kunst en cultuur een dialoog tussen gemeenschappen voedt, zowel nationaal als in een internationale context. Jouwe was ook directeur van Papua Cultural Heritage Foundation in Utrecht.

Jouwe co-publiceerde verschillende boeken, waaronder Papua’s? Oja, die bestaan echt, hè? Een inventarisatie van de positie van Papua-vrouwen in Nederland, 1958-1992 (met Marlise Mensink, 1993) en Caleidoscopische Visies. De zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwenbeweging in Nederland (met Maayke Botman en Prof. Gloria Wekker, 2000) en Paradijsvogels in de polder. Papoea’s in Nederland (KIT Publishers, 2012). In 2017 droeg ze bij aan de publicatie Dutch New York Histories: Connecting African, Native American and Slavery Heritage (met Dienke Hondius, Dineke Stam en Jennifer Tosch, LM Publishers / Washington University Press).

Radio interview op VPRO met Nancy Jouwe
LM Publishers - Dutch New York Histories
Mapping Slavery NL
Stichting Papua Erfgoed - PACE
Kosmopolis Utrecht

Leesgroep De Kunst van het Feminisme - Nancy Jouwe

Leesgroep over intersectioneel feminisme


reading group05 Feb '19

The Roadmap to Equality in the Arts in the Netherlands

A conference that addresses the under-representation and misrepresentation of women artists, WOC and nonbinary artists


conferenceSat 18 January '20

Concertzaal ArtEZ, Arnhem11.00 - 16.30 hrs.

Cracking the code

Working Conference


conference15 Nov '19