things.2081.things195402choice.webp

FAVOURITES from the ArtEZ Studium Generale Archive

Duik in de enorme weelde aan kennis, perspectieven en inspiratie

blog
topic: Research in and through the arts
Of je nu zoekt naar inspiratie voor een nieuw werk, verdieping voor je onderzoek, of gewoon nieuwsgierig bent naar hoe kunst zich verhoudt tot de wereld om ons heen: duik (met alle onderstaande tips die we je meegeven) direct in dit archief! Want dit is niet alleen een terugblik – deze presentatie van het Studium Generale archief is een uitnodiging om verder te denken, te maken en te bewegen.

Click here to go straight to the English translation

ArtEZ Studium Generale - platform waar kunst en samenleving elkaar ontmoetten

Bijna vijftig jaar lang bood ArtEZ Studium Generale een platform waar kunst en samenleving elkaar scherp, kritisch en betrokken ontmoetten. Hier kwamen kunstenaars, denkers, wetenschappers en studenten samen om urgente vragen te onderzoeken – over land en eigendom, klimaatafbraak, het lichaam en macht, identiteit, activisme, feminisme, technologie, oorlog, thuisgevoel, angst en hoop, kunstonderwijs en de toekomst.

In een tijd van groeiende polarisatie bracht ArtEZ Studium Generale verbinding, verdieping en dialoog. Het was een plek waar disciplines samenvloeiden, waar ideeën botsten en nieuwe denkrichtingen ontstonden.

Hoewel Studium Generale als zelfstandige organisatie stopt, gaat het programma rondom (artistiek) onderzoek voort onder de naam ArtEZ Research Centre. En belangrijker nog: de enorme weelde aan kennis, gesprekken, essays, podcasts en programma’s blijft beschikbaar. Het gedachtegoed is voor iedereen toegankelijk via onze (binnenkort hernoemde) website en via APRIA.

Of je nu zoekt naar inspiratie voor een nieuw werk, verdieping voor je onderzoek, of nieuwsgierig bent naar hoe kunst zich verhoudt tot de wereld om ons heen: duik in dit archief. Want het is niet alleen een terugblik – het is een uitnodiging om verder te denken, te maken en te bewegen. De huidige programmamakers hebben een aantal all-time favourites voor je verzameld. Zo krijg je de beste tips en ook de handigste ingangen om deze boordevolle collectie voor (aankomend) kunstenaars de jouwe te maken.

Wil je meer weten over de geschiedenis van ArtEZ Studium Generale? Lees dan via deze link hoe het begon...

TOPICS

De naam Studium Generale verdwijnt, gelukkig veel van de kennis die zij met haar programma's ontwikkelde niet! De afgelopen maanden hebben de programmamakers van Studium Generale de website een opfrisbeurt gegeven: technisch én inhoudelijk, dat wil zeggen dat er een nieuwe knop is gecreëerd – TOPICS – waar een rijkdom aan materiaal verstopt zit achter thema's als Feminisme, Klimaat, DEI (Diversity, Equity & Inclusion), Tijd en Future Art School of Research In and Through the Arts. Bij ieder topic tref je een verzameling podcasts, essays, interviews en online cursussen aan. Steeds met een korte beschrijving waarom dit interessant is om te bekijken of beluisteren in het licht van het thema. Kies een onderwerp dat je aanspreekt en vind een keur aan inspirerende methoden en ideeën die je mogelijk helpen binnen je artistieke (onderzoeks)praktijk!

Bekijk hier alle TOPICS

PUBLICATIES & ONLINE COURSES

Naast de festivals, lezingen, workshops en leesgroepen die Studium Generale organiseerde, maakte het Studium Generale met name de laatste jaren ook een aantal publicaties. Ze zijn prachtig vormgegeven en beschikbaar via de website van Studium Generale. Twee belangrijke en in het onderwijs (binnen en buiten ArtEZ) veel gebruikte publicaties zijn, Powertools: Artistic Strategies for Social Change en Secure Learning and Culture Environments: Making Cultures in Art Schools.
things.1866.01powertools.webp
publication – 26 jun. 2023

Powertools: Artistic Strategies for Social Change

Online publication about art and diversity

Powertools biedt toegankelijke artikelen over kunst en diversiteit. Hier kunt je ideeën vinden voor het denken en praten over de relatie tussen kunst, sociaal-politieke kwesties en macht, en strategieën. Tools die je kunt gebruiken in je studio, atelier of in het klaslokaal.
Samengesteld door: ArtEZ docent Isis Freitas Vale Germano, ArtEZ Studium Generale programmamaker Catelijne de Muijnck, HKU docent en onderzoeker Els Cornelis, ArtEZ onderzoeker (en nu HKU lector) Fabiola Camuti, curator Aude Mgba en kunstenaar filosoof en schrijver Barbara Collé. Parallel aan de publicatie werd een online lessenserie ontwikkeld.

things.1861.01titelsecurelearning.webp
publication Sol Archer – 13 jun. 2023

Secure Learning and Culture Environments

Making Cultures in Art Schools

Deze bundel bevat zeven gesprekken over hoe instellingen de noodzaak en processen om een cultuur van verantwoording en vertrouwen te creëren hebben benaderd of ervaren. Veel ervan is gericht op de specifieke sociale en professionele behoeften van het werken in kunstacademies, maar is ook relevant voor andere organisaties en gemeenschappen.

Praktijken van Onderzoek is het laatste project dat we uitvoerden onder naam van Studium Generale. Het is een online bundel waarvan het eerste deel op APRIA is verschenen. Dit project zullen we vanuit de afdeling ArtEZ Research Centre in 2025 continueren met een aantal docenten die lesgeven aan de masteropleidingen.
things.2085.02_poriae3.webp
news – 25 jun. 2025

Practices of Research in Art Education

APRIA Publication

Practices of Research in Art Education is een online publicatie waarin een aantal docenten van verschillende bacheloropleidingen van ArtEZ beschrijven hoe zij hun studenten helpen bij het doen van onderzoek en welke methoden of praktijken zij daarbij hanteren. Het biedt nuttige en inspirerende inzichten in hoe onderzoek in verschillende opleidingen is gestructureerd.

Vanaf 2018 stond de vraag Diversity for What? centraal in het programma. We onderzochten wat diversiteit betekent voor ArtEZ en voor de kunst in het bijzonder. Aan de hand van deze vraag legden we ook onderwerpen als Belonging, Equity en Climate onder de loep. Jaarlijks stelden we een van deze thema's centraal in de programmering. In 2020/2021 was dat LAND: about climate breakdown, ownership, territory and colonialism, In het academiejaar 2021/2022 was dat Body and Power(lessness) en in 2022/2023 was dat TIME: the impact of time(pressure) on authorship.

Omdat een online programma steeds belangrijker werd om kennis te delen, ontwikkelden we online lessen aan de hand van onze jaarthema's; een prachtige manier om je te verdiepen en kennis te maken met het gedachtengoed van onderzoekers, kunstenaars en denkers. Zoals filosoof en ArtEZ docent Creative Writing Fiep van Bodegom, kunstenaar Lietje Bauwens, performer en klimaatactivist Chihiro Geuzebroek (Initiative for Indigenous Futures), kunstenaar Jasper Griepink, schrijver Persis Bekkering, onderzoeker Darko Lagunas (Ambassade van de Noordzee), journalist Kevin Hadley, ArtEZ DBKV docent Wouter Engelbart (DiS), schrijver Barbara Collé en kunstenaar Roos van Haaften.
things.1996.landvierkant.webp
online courses – 01 mrt. 2022

Online lessenserie: LAND

Een gratis lessenserie over de relatie tussen eigendom van land en klimaatafbraak

Drie lessen over de relatie tussen eigendom van land en klimaatafbraak. Je onderzoekt wat deze onderwerpen voor jou en jouw makerschap kunnen betekenen.

things.1966.things1966detijdvankleurtimetijd.webp
online courses Barbara Collé – 02 jul. 2024

Online lessenserie: De Tijd van Kleur

Een driedelige lessenserie die kleur's eigen tijd en plaats onderzoekt

Deze online cursus is gebaseerd op een zintuigelijke (fenomenologische) benadering. Met de verschillende maak-, schrijf-, kijk- en denkoefeningen onderzoek je de relatie tussen zintuigelijke waarneming van en denken over kleur.

Radio ArtEZ - PODCASTS

Het is nu zeven jaar geleden dat de eerste podcastaflevering voor Studium Generale ArtEZ werd gepubliceerd. Om nog preciezer te zijn: de eerste serie, want we begonnen met de gelijktijdige release van zes afleveringen, helemaal gemaakt door studenten. De serie heette Diversity Stories en zoals die naam doet vermoeden bestond de serie uit zeer uiteenlopende bijdragen.
things.1025.things1025podcast.webp
podcast – 27 mrt. 2019

Diversity Stories, season 1

Diversity Stories met: Chet Bugter (toen nog student, nu hoofd Critical Fashion Practices) maakte samen met Hester Brands en Chinouk Filique de Miranda (toen student, nu PD onderzoeker bij ArtEZ) een serie over sociaal-politieke dilemma’s in de mode-industrie. Silas Neumann (later winnaar van de audiowedstrijd De Korte Golf) maakte een serie over namen en wat ze over ons zeggen. Er was een heuse menstruatie-opera van WIIS, columns van Asu Aksu (toen student nu docent bij de ArtEZ Masters) & Zahide Fürstenberger en een verhaal over je eigen (queer)identiteit ontdekken van Femke Bosma (nu producent bij NRC Vandaag en erg toffe zelfstandige audiomaker).

Na dat eerste seizoen gingen we door onder dezelfde titel. Dit keer lag de nadruk op de live-evenementen die Studium Generale organiseerde. Die namen we op en vulden we aan met toelichtingen, interviews etc. Zo kreeg de podcast een archiverende en verdiepende functie. De hosting van het seizoen was in handen van Mel Kikkert (destijds student Creative Writing) en Henrike Gootjes (destijds student IMAE).
things.1118.things1118sgdinneragendawb.webp
podcast – 27 mei 2019

Patricia Kaersenhout, Simone Zeefuik en Veronique Efomi

Diversity Stories, season 2, episode 3

Een deel van dit seizoen werd gemaakt door Jozien Wijkhuijs, waaronder aflevering 3, Guess who’s coming to dinner too, waarin het werk van Patricia Kaersenhout en Judy Chicago centraal staat.

Pas in seizoen 3 kreeg de podcast de titel Radio ArtEZ (en Dennis Gaens als host). In eerste instantie om afscheid te nemen van diversiteit als het (enige) thema van de podcast, maar later ook om de podcast meer als eigen podium te gaan zien. Dit laatste was ook een direct gevolg van de pandemie, waardoor alle live-evenementen werden afgezegd. De podcast kon doorgaan als podium en doordat de gasten allemaal enkel online aanwezig hoefden te zijn was ineens alles mogelijk en konden internationale gasten ook dat podium betreden. Een heel mooi en veel beluisterd voorbeeld daarvan is de serie Sounding Places, Listening Places, een hele serie door Joep Christenhusz (journalist en ArtEZ lectoraat Theorie in de Kunsten) en Sharon Stewart (ArtEZ lectoraat theorie in de kunsten)
things.1583.0soundingplaceslisteningplaces.webp
podcast – 12 mei 2021

#0 Sounding Places / Listening Places

trailer #0

Podcastserie over geluid, luisteren, field recordings, deep listening en acoustic ecology. De eerste keer dat een podcast van Studium Generale zo’n uitgebreid sound design kreeg.

Afgelopen seizoen zijn er nog een aantal podcasts verschenen:
things.2080.screenshot_20250514_at_101822.webp
podcast Catelijne de Muijnck – 13 mei 2025

Keukens en sleutels

Het gebouw van de kunstacademie - aflevering 1

Deze serie leidt je in drie afleveringen door een aantal bestaande gebouwen van kunsthogeschool ArtEZ in Arnhem aan de hand van huidige gebruikers. Wat voor soort gebouwen en leerruimten heeft het kunstonderwijs van de toekomst nodig? Een heroriëntatie op de gebouwen en fysieke ruimte waarin dat kunstonderwijs plaatsvindt.

things.2082.agd240dardayspattypontier.webp
podcast Patty Pontier – 23 jun. 2025

Kunst als wapen tegen ongelijkheid - deel 1 en 2

 Podcast Patty Pontier

Vanaf 2006 was Patty Pontier achttien jaar lang docent Filosofie bij de ArtEZ Academie voor Art & Design in Zwolle. Bij haar pensionering laat zij de studenten van ArtEZ een wel heel bijzonder cadeau na: de tweedelige podcastreeks Kunst als wapen tegen ongelijkheid. Pontier vroeg zich af hoe het mogelijk is dat er in de decennia dat zij professioneel actief is geweest zo weinig veranderd is. Hoe kan het dat er nog steeds zoveel verborgen ongelijkheid is?

VIDEO INTERVIEWS EN REGISTRATIES ONLINE EVENTS

Vanaf het moment dat Studium Generale meer online ging communiceren, ergens in het eerste decennium van 2000, groeide het aandeel online events in de programmering. Het begon met het schrijven van blogs door studenten en deelnemers aan one-day events, maar steeds vaker werden er volwaardige online programma's samengesteld met essays of gefilmde interviews zoals met Willemijn Ruberg over de geschiedenis van het lichaam.
things.1743.screenshot_20250618_at_164225.webp
video – 15 jun. 2022

“The body has increasingly become a project you can work on”

Dr. Willemijn Ruberg talks about her book ‘History of the body’

Willemijn Ruberg is universitair hoofddocent Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. In haar boeiende en beknopte boek biedt ze een heldere inleiding tot de geschiedenis van het lichaam en introduceert ze een breed scala aan conceptuele benaderingen van het vakgebied. Het boek behandelt verschillende thema's, waaronder racisme, anorexia, gender en seksualiteit.

Tijdens Corona werd de programmering zelfs geheel online, denk aan Traumasporen in het Lichaam, een online event georganiseerd met vaste samenwerkingspartner Mister Motley, waarvoor Lieneke Hulshof (destijds hoofdredacteur) in gesprek ging met schrijvers Francine Oomen en Maurits de Bruijn.
things.1696.screenshot_20250217_at_152750.webp
video – 16 feb. 2022

Traumasporen in het lichaam

Videoregistratie online event 2 februari 2022

In 2022 organiseerden ArtEZ Studium Generale en Mister Motley een online lunch event in het kader van het jaarthema Lichaam en (on)macht met schrijvers Francine Oomen en Maurits de Bruijn over intergenerationeel trauma. Met beide schrijvers keken we naar hoe ze in woord en beeld dat ongrijpbare trauma een gezicht proberen te geven om het patroon en het doorgeven ervan te doorbreken.

kaAp 1979
Studium Generale werd in 1979 bedacht door Jurriaan Schrofer, directeur van de academie Arnhem en Jan Brand (later ook oprichter van ArtEZ Press). Het programma kreeg de naam kaAp (kunst aktualiteiten Arnhem produkties) en nodigde in nauwe samenwerking met studenten en docenten gasten uit binnen- en buitenland uit om samen met studenten te werken en spreken in interdisciplinaire projecten. Vraagstukken die speelden in kunst en samenleving stonden ook toen al in de programma's centraal. Hiermee kreeg het Studium Generale steeds nadrukkelijker de functie om als vlaggenschip van de organisatie te functioneren.

ArtEZ - Arnhem, Enschede, Zwolle
In het jaar 2002 ontstond ArtEZ als gevolg van een fusie van alle kunstonderwijs in Oost Nederland. Het Studium Generale kreeg daarmee een nieuwe opdracht om haar programma over de drie steden te organiseren. Er werd samenwerking gezocht met het interdisciplinaire programma in Zwolle onder leiding van Nelleke Hendriks en het AKI festival onder leiding van Elvira van Eijl. In 2007 zette Jan Brand zijn werkzaamheden door als hoofd van ArtEZ Press en in 2009 begon
Joke Alkema als hoofd van het Studium Generale met als speciale opdracht om het programma in Zwolle, Enschede en Arnhem te fuseren. Vanaf dat moment heeft het team met haar curatoren Catelijne de Muijnck, Fleur Bokhoven en Petra ten Brinke, Rana Ghavami en Mirjam Zegers programma's gemaakt in de verschillende ArtEZ steden. Van eendaagse festivals met tientallen (internationale)gasten uit kunst en wetenschap en met student- en docentoptredens tot leesgroepen, workshops, online events, publicaties en online courses.

APRIA & RADIO ArtEZ
In 2017 zette het Studium Generale in samenwerking met ArtEZ Press een online publicatieplatform op dat in 2019 werd gelanceerd: APRIA (ArtEZ Platform for Research Interventions of the Arts). En in 2019 lanceerde zij, in nauwe samenwerking met Dennis Gaens, ook het eigen podcastkanaal Radio ArtEZ. De website die we achterlaten – een zeer rijke leeromgeving met tal van interessante bronnen - werd ontwikkeld door webdeveloper Maurits de Bruijn, Maja Brouwer en Barbara Collé, in samenwerking met Véronique Steenmetser.
Opvattingen over typografie, studentenproject met tentoonstelling, workshops en lezingen 1984.
Opvattingen over typografie, studentenproject met tentoonstelling, workshops en lezingen 1984.
Foto van Just Another Day (2014), de openingsdans geleid door Adriaan Lutijn (Introdans)
Foto van Just Another Day (2014), de openingsdans geleid door Adriaan Lutijn (Introdans)
Aminata Cairo tijdens de Future Art School Conference, 2023 Zwolle.
Aminata Cairo tijdens de Future Art School Conference, 2023 Zwolle.
Vormgeving
Vormgeving is altijd een essentieel onderdeel geweest van het programma dat het Studium Generale maakte. We vonden het belangrijk om te werken met vormgevers die verbonden waren aan ArtEZ als docent of alumnus. Vaak werden vormgevers gedurende enkele jaren bij onze programma's betrokken zodat zij met hun visuele stijl, de samenhang in het programma konden versterken. In een verder verleden werden er ook opdrachten gegeven aan studenten die onder leiding van een docent werkten in de studio van de opleiding Grafische Vormgeving of de Werkplaats Typografie.

Vanaf 2009 werd er gewerkt met o.a. De Vrijer en Van Dongen, William van Giessen & Joost van der Steen (O.K.Parking), Kok Pistolet (Floris Schrama & Sacha van der Haak), Harmen Liemburg, Catalogtree (Joris Maltha & Daniel Gross ) en Studio Corine van der Wal (Riso Wiso).
Programma uit 2010, vormgeving De Vrijer en van Dongen. Met foto’s door Meinke ten Have en Kees Klein Meinke Klein | SHOWstudio.
Programma uit 2010, vormgeving De Vrijer en van Dongen. Met foto’s door Meinke ten Have en Kees Klein Meinke Klein | SHOWstudio.
Poster ontwerp door Catalogtree (Joris Maltha & Daniel Gross ). How to move (2018)
Poster ontwerp door Catalogtree (Joris Maltha & Daniel Gross ). How to move (2018)
Ontwerp voor de aankondiging Future Art School Conferentie in 2023, door Corine van der Wal
Ontwerp voor de aankondiging Future Art School Conferentie in 2023, door Corine van der Wal

For nearly fifty years, ArtEZ Studium Generale provided a platform where art and society engaged with each other in a sharp, critical and committed way. It was a space where artists, thinkers, academics and students came together to explore urgent questions – about land and ownership, climate collapse, the body and power, identity, activism, feminism, technology, war, belonging, fear and hope, art education and the future.

In a time of increasing polarisation, ArtEZ Studium Generale brought connection, depth and dialogue. It was a place where disciplines merged, where ideas clashed and new ways of thinking emerged.

Although Studium Generale will cease to exist as an independent organisation, its programming around (artistic) research will continue under the name ArtEZ Research Centre. And more importantly: its enormous wealth of knowledge, conversations, essays, podcasts and programmes remains accessible. The body of thought is available to all via our (soon-to-be-renamed)
website and via APRIA.

Whether you’re seeking inspiration for a new project, depth for your research, or curious about the relationship between art and today’s world – immerse yourself in this archive. It is not just a retrospective; it is a call to think, create, and move forward. The current programme makers have compiled a selection of all-time favourites for you – offering the best recommendations and most useful entry points into this rich collection, tailored especially for (emerging) artists like yourself.

Would you like to know more about the history of ArtEZ Studium Generale? Then click this link to read how it all began...

TOPICS

Although the name Studium Generale is disappearing, thankfully much of the knowledge developed through its programmes will remain! Over the past few months, the Studium Generale team has refreshed the website – both technically and in terms of content. A new feature has been introduced: TOPICS, a hub where a wealth of material is organised under themes such as Feminism, Climate, DEI (Diversity, Equity & Inclusion), Time, and Future Art School or Research In and Through the Arts.

Each topic presents a curated collection of podcasts, essays, interviews and online courses, each accompanied by a short explanation of why it’s worth watching or listening to in relation to the theme. Choose a topic that resonates with you and discover a range of inspiring methods and ideas that could support your own artistic (research) practice!

Explore all Topics here

PUBLICATIONS & ONLINE COURSES

In addition to the festivals, lectures, workshops and reading groups organised by Studium Generale, in recent years the team has also produced a number of publications. These are beautifully designed and available via the Studium Generale website. Two key publications, widely used in education both within and beyond ArtEZ, are Powertools: Artistic Strategies for Social Change and Secure Learning and Culture Environments: Making Cultures in Art Schools.
things.1866.01powertools.webp
publication – 26 jun. 2023

Powertools: Artistic Strategies for Social Change

Online publication about art and diversity

Powertools offers accessible articles on art and diversity. It provides ideas for thinking and speaking about the relationship between art, socio-political issues and power, as well as strategies and tools you can apply in your studio, workshop or classroom.
Compiled by: ArtEZ lecturer Isis Freitas Vale Germano, ArtEZ Studium Generale programme maker Catelijne de Muijnck, HKU lecturer and researcher Els Cornelis, ArtEZ researcher (and now HKU professor) Fabiola Camuti, curator Aude Mgba, and artist, philosopher and writer Barbara Collé. Alongside the publication, an online lesson series was developed.

things.1861.01titelsecurelearning.webp
publication Sol Archer – 13 jun. 2023

Secure Learning and Culture Environments

Making Cultures in Art Schools

This collection contains seven conversations about how institutions have approached or experienced the need and process of creating a culture of accountability and trust. Much of it focuses on the specific social and professional dynamics of working in art schools, though the insights are relevant to other organisations and communities as well.

Practices of Research is the latest project we carried out under the name of Studium Generale. It is an online collection, the first part of which has been published on APRIA. We will continue this project from the ArtEZ Research Centre in 2025 with a number of lecturers who teach on the master's programmes.
things.2085.02_poriae3.webp
news – 25 jun. 2025

Practices of Research in Art Education

APRIA Publication

Practices of Research in Art Education is an online publication in which a number of lecturers from various ArtEZ Bachelor's programmes describe how they help their students conduct research and the methods or practices they turn to in doing so. It offers useful and inspiring insight into how research is structured in different programmes.

Since 2018, the question Diversity for What? was central to the programme. We explored what diversity means for ArtEZ, and for art in particular. Using this question as a starting point, we also examined related issues such as Belonging, Equity, and Climate* Each year, one of these themes took centre stage in our programming. In 2020/2021, it was LAND: about climate breakdown, ownership, territory and colonialism. In the academic year 2021/2022, the theme was Body and Power(lessness). And in 2022/2023, the focus was TIME: the impact of time (and time pressure) on authorship.

As online programmes became increasingly important for sharing knowledge, we developed a series of online lessons based on our annual themes – a powerful way to explore the ideas of various researchers, artists and thinkers. Contributors include philosopher and ArtEZ Creative Writing lecturer Fiep van Bodegom, artist Lietje Bauwens, performer and climate activist Chihiro Geuzebroek (Initiative for Indigenous Futures), artist Jasper Griepink, writer Persis Bekkering, researcher Darko Lagunas (Embassy of the North Sea), journalist Kevin Hadley, ArtEZ DBKV lecturer Wouter Engelbart (DiS), writer Barbara Collé and artist Roos van Haaften.
things.1996.landvierkant.webp
online courses – 01 mrt. 2022

Online lessenserie: LAND

Een gratis lessenserie over de relatie tussen eigendom van land en klimaatafbraak

this course explores the relationship between land ownership and climate collapse through three lessons. You’ll investigate what these issues might mean for you and your own artistic practice.

things.1966.things1966detijdvankleurtimetijd.webp
online courses Barbara Collé – 02 jul. 2024

Online lessenserie: De Tijd van Kleur

Een driedelige lessenserie die kleur's eigen tijd en plaats onderzoekt

This online course is based on a sensory (phenomenological) approach. Through various making, writing, viewing and thinking exercises, you will explore the relationship between sensory perception and the way we think about colour.

Radio ArtEZ – PODCASTS

It’s been seven years since the very first podcast episode for ArtEZ Studium Generale was released. Or more precisely: the first series, as we launched with six episodes at once – all entirely created by students. The series was called Diversity Stories, and as the name suggests, it featured a wide range of contributions.
things.1025.things1025podcast.webp
podcast – 27 mrt. 2019

Diversity Stories, season 1

In Diversity Stories, Chet Bugter (then a student, now Head of Critical Fashion Practices) collaborated with Hester Brands and Chinouk Filique de Miranda (then a student, now a practice-based researcher at ArtEZ) on a series exploring socio-political dilemmas in the fashion industry. Silas Neumann (later winner of the audio competition 'De Korte Golf') produced a series about names and what they reveal about us. There was even a full-blown menstrual opera by WIIS, columns by Asu Aksu (then a student, now a lecturer at the ArtEZ Masters) and Zahide Fürstenberger, and a personal story about discovering one’s (queer) identity by Femke Bosma (now a producer at 'NRC’s Vandaag' podcast and an excellent independent audio maker).

Following that first season, the podcast continued under the same title. This time, the focus shifted to live events organised by Studium Generale. These were recorded and supplemented with commentary, interviews, and reflections. The podcast thus began to serve both an archiving and a deepening function. Season hosts included Mel Kikkert (then a Creative Writing student) and Henrike Gootjes (then an IMAE student).
things.1118.things1118sgdinneragendawb.webp
podcast – 27 mei 2019

Patricia Kaersenhout, Simone Zeefuik en Veronique Efomi

Diversity Stories, season 2, episode 3

Part of this season was produced by Jozien Wijkhuijs, including episode 3, 'Guess Who’s Coming to Dinner Too', which centred on the work of Patricia Kaersenhout and Judy Chicago.

It wasn’t until the third season that the podcast was renamed Radio ArtEZ (with Dennis Gaens as host). Initially, this marked a farewell to diversity as the sole theme of the podcast. Later, it reflected a broader ambition: to claim the podcast as a space of its own. This shift was directly influenced by the pandemic, during which all live events were cancelled. The podcast could continue – and thanks to the remote format, it suddenly became possible to invite international guests as well.

A standout example is the widely listened-to series Sounding Places, Listening Places, created by Joep Christenhusz (journalist and member of the ArtEZ Theory in the Arts research group) and Sharon Stewart (also affiliated with Theory in the Arts at ArtEZ).
things.1583.0soundingplaceslisteningplaces.webp
podcast – 12 mei 2021

#0 Sounding Places / Listening Places

trailer #0

This podcast series explores sound, listening, field recordings, deep listening, and acoustic ecology – and was the first time a Studium Generale podcast featured such extensive sound design.

VIDEO INTERVIEWS AND ONLINE EVENT RECORDINGS

As Studium Generale began communicating more through online channels – starting somewhere in the first decade of the 2000s – the number of online events steadily increased. It began with blogs written by students and participants of one-day events, but soon full online programmes emerged, featuring essays or recorded interviews, such as the one with Willemijn Ruberg on the history of the body.
things.1743.screenshot_20250618_at_164225.webp
video – 15 jun. 2022

“The body has increasingly become a project you can work on”

Dr. Willemijn Ruberg talks about her book ‘History of the body’

Willemijn Ruberg is Associate Professor of Cultural History at Utrecht University. In her engaging and concise book, she offers a clear introduction to the history of the body, presenting a wide range of conceptual approaches to the field. The book covers topics such as racism, anorexia, gender, and sexuality.

During the COVID-19 pandemic, all programming went fully online. One example is Traces of Trauma in the Body (Traumasporen in het Lichaam), an online event co-organised with longstanding partner Mister Motley, for which editor-in-chief Lieneke Hulshof held a conversation with authors Francine Oomen and Maurits de Bruijn.
things.1696.screenshot_20250217_at_152750.webp
video – 16 feb. 2022

Traumasporen in het lichaam

Videoregistratie online event 2 februari 2022

In 2022, ArtEZ Studium Generale and Mister Motley hosted an online lunch event as part of the annual theme Body and (Power)lessness. Together with authors Francine Oomen and Maurits de Bruijn, the discussion focused on intergenerational trauma. Both authors explored how they attempt to give this elusive form of trauma a voice and a visual language in order to recognise, interrupt, and break its transmission.


kaAp 1979
Studium Generale was conceived in 1979 by Jurriaan Schrofer, then Director of the Arnhem Academy, and Jan Brand, who would later go on to found ArtEZ Press. The programme was originally named kaAp (kunst aktualiteiten Arnhem produkties), and it brought together guests from both the Netherlands and abroad to collaborate and engage in dialogue with students through interdisciplinary projects. These events were organised in close cooperation with both students and lecturers.

From the beginning, Studium Generale placed pressing questions at the intersection of art and society at the heart of its programming. Over time, the programme increasingly came to serve as a flagship for the institution as a whole.

ArtEZ – Arnhem, Enschede, Zwolle
In 2002, ArtEZ was established through the merger of all art education institutions in the eastern Netherlands. With this change, Studium Generale was given a new mandate: to develop and present its programme across the three cities. Partnerships were formed with the interdisciplinary programme in Zwolle, led by Nelleke Hendriks, and the AKI Festival in Enschede, led by Elvira van Eijl.

In 2007, Jan Brand continued his work as Head of ArtEZ Press, and in 2009,
Joke Alkema took up the role of Head of Studium Generale, with the specific task of merging the programming in Zwolle, Enschede and Arnhem.

From that point on, a dedicated team – including curators Catelijne de Muijnck, Fleur Bokhoven, Petra ten Brinke, Rana Ghavami and Mirjam Zegers – developed a wide range of events across the different ArtEZ locations. These ranged from one-day festivals with dozens of international guests from the arts and sciences and performances by students and staff, to reading groups, workshops, online events, publications and online courses.

APRIA & Radio ArtEZ
In 2017, Studium Generale collaborated with ArtEZ Press to initiate an online publishing platform. This resulted in the 2019 launch of APRIA (ArtEZ Platform for Research Interventions of the Arts). That same year, in close collaboration with Dennis Gaens, Studium Generale also launched its own podcast channel: Radio ArtEZ.

The website we now leave behind – a richly layered educational environment filled with a wealth of inspiring resources – was developed by webdeveloper Maurits de Bruijn, Maja Brouwer and Barbara Collé, in collaboration with Véronique Steenmetser.

Graphic Design
Design has always been a key component of Studium Generale’s identity. We made it a priority to work with designers affiliated with ArtEZ, either as lecturers or alumni. Often, designers were involved over several years, allowing their visual style to help reinforce the thematic coherence of the programme.

In earlier years, design commissions were also given to students working under the guidance of lecturers in the Graphic Design department or the Werkplaats Typografie studio.

As of 2009, collaborations included (among others): De Vrijer en Van Dongen, William van Giessen & Joost van der Steen (O.K.Parking), Kok Pistolet (Floris Schrama & Sacha van der Haak), Harmen Liemburg, Catalogtree (Joris Maltha & Daniel Gross ) and Studio Corine van der Wal (Riso Wiso).
Feminist reading group 2019 with Heske ten Cate and Yuki Kho.
Feminist reading group 2019 with Heske ten Cate and Yuki Kho.
Workshop: Shy parasiting and a zineculture-inspired event, 2019 with Hamja Ahsan and Marc van Elburg
Workshop: Shy parasiting and a zineculture-inspired event, 2019 with Hamja Ahsan and Marc van Elburg
A few projects, programme flyers and booklets (1979-2025)
A few projects, programme flyers and booklets (1979-2025)
Announcement of workshop and performance with students Ulay & Abramovic 1978
Announcement of workshop and performance with students Ulay & Abramovic 1978
Poster for the Fluxus programme, 1980
Poster for the Fluxus programme, 1980
Lecture by Louis Andriessen in the Rietveld canteen, 1982.
Lecture by Louis Andriessen in the Rietveld canteen, 1982.