things.355.activisme.webp

Nieuw thema: revolutie

blog
Achter de schermen zijn wij al enige tijd bezig met een nieuw thema, een nieuw onderzoek en een nieuw verlanglijstje met interessante kunstenaars en wetenschappers. Nu is het de hoogste tijd om dat thema ook wereldkundig te maken. Voor ons komende programma hebben we gekozen voor het thema: revolutie. Op en rond 9 november presenteren we diverse events waaronder workshops, lezingen en een filmprogramma.

Een toelichting op het thema:

‘The revolution will be live’, klinkt het steeds weer in de intro van de populaire, op de actualiteit gebaseerde televisieserie Homeland. Op het Avdiplein in het centrum van Athene staat in het kader van de internationale kunsttentoonstelling Dokumenta een ‘Monument to Revolution’. Uit luidsprekers klinkt een collectieve speech van antifascistische actiegroepen uit heel de wereld. In 90 steden in Rusland ging men recent massaal de straat op om te protesteren tegen corruptie. Is het toeval dat het V&A recent een blockbuster organiseerde over de impact van de kunst, muziek, design en  politiek activisme van de late jaren ’60 onder de titel van de bekende Beatle song ‘You Say You Want a Revolution’? Is er 100 jaar na de Russische Revolutie weer sprake van een revolutionair elan?

Tijden zijn roerig. De maatschappij is sterk verdeeld over de juiste aanpak van problemen. Het democratische stelsel staat onder druk. Energiebronnen raken op en het milieu verkeert in crisis. De roep klinkt steeds breder en luider om in opstand te komen tegen de situatie in de wereld en de heersende ideologieën. Er heerst woede en verbijstering over de absurditeit van het bestaan. Al in 1951 schreef de Franse schrijver-filosoof Albert Camus in L’Homme Révolté dat de opstand of revolte ‘existentieel’ is en ‘de adem van de levensenergie’. Maar ook gevaarlijk; want hoewel revoluties altijd een omkering betekenen, uiteindelijk leiden ze altijd tot een terugkeer naar de oude situatie. Met dit verschil dat er nu andere machthebbers zijn, die als het tegenzit andere tegenstanders vermoorden.

Op 9 november onderzoekt ArtEZ studium generale het verlangen om de wereld vergaand te veranderen. Maar wat willen we precies veranderen en hoe dan? Kan een boek een revolutie ontketenen? Een theaterstuk? Een lied? Een enkel persoon of alleen de grote meerderheid? Zoals in de jaren ‘80 met hanenkam en leren jas op de barricaden? En wat hebben we geleerd van de Arabische lente, die een revolutie 2.0 moest zijn, maar volgens velen een mislukte onderneming is gebleken? Spelen kunst en design een grote rol zoals 100 jaar geleden tijdens de Russische Revolutie? We onderzoeken welke voorwaarden aan de basis liggen van een geslaagde revolutie, welke tools je ter beschikking staan, wat de uitdagingen zijn. Zit de revolutie in jou?
things.355.activisme.webp
things.355.activisme.webp
events:
agd.29.revolteartezwordpress281x211281x211.webp

Revolt

one day festival 09 nov. 2017

related content
–