publicationessaypodcastinterviewvideoblognewsonline coursespeopleAPRIA

Levendige straten

blog by Aninka Sempel – 10 October 2016
In aanloop naar U staat hier. De kunst, de stad en de toekomst delen we graag mooie projecten die aan het thema raken, van studenten, alumni en docenten van ArtEZ. Aninka Sempel studeerde dit jaar af bij Interieurarchitectuur.

Levendige straten

De Kapelstraat in Arnhem (wijk Klarendal) is een goed voorbeeld van de kille sfeer van een stedelijke omgeving en neem ik als voorbeeld in mijn onderzoek. Als het materiaal in de straat geen baksteen is, dan zijn het wel klinkers of stoeptegels. Bijna elk materiaal in de straat is hard en reageert niet of nauwelijks op zijn omgeving. Ondanks dat er maar zes bomen in de straat stonden, worden er bomen gekapt met een overgebleven stam als een trofee van de troostprijs. De voordeuren en ramen van de woningen liggen direct aan de stoep. Direct hiernaast staan de auto’s van de bewoners geparkeerd. Deze zijn zichtbaar vanuit elk huis, waardoor het uitzicht op de straat wordt weggenomen. Het is een straat van het minimale.

Mensen leven minder prettig wanneer de woon- en leefomgeving niet aan de behoeften van de bewoners voldoet. Wanneer de geestelijke gezondheid van de stadsbewoners wordt vergeleken met die van mensen die wonen in een natuurlijke omgeving is er een verschil. Het verschil is dat stadsbewoners gemiddeld geestelijk ongezonder zijn. Hoe komt dat, vraag ik mij af. Schijnbaar is hetgeen wat om ons heen gebouwd wordt niet bevorderlijk voor onze gezondheid. Hoe kan de ruimtelijke vormgeving zorgen voor een beter welzijn van de stadsbewoner?

We moeten ruimte maken voor flexibele elementen die zorgen voor een speelse en avontuurlijke omgeving in plaats van een vaststaand object. Door de harde aspecten van de straat te compenseren met zachte elementen probeer ik voor dit probleem een oplossing te bieden. Het functionele doel moet naar mijn mening ook iets toevoegen aan de beleving van de straat. Door middel van kleinschalige ingrepen kan de openbare ruimte sterk worden opgewaardeerd. Door ronde rails om een lantaarnpaal heen te leggen, kunnen de toegevoegde elementen die aan de lantaarnpaal zijn bevestigd worden gedraaid naar wens van de gebruiker. Op deze elementen kan men verblijven, er groeien planten en er is ruimte voor lichamelijke beweging binnen het ontwerp. Het zal de straten met grote hoeveelheden aan harde en vaste materialen levendiger maken.