publicationessaypodcastinterviewvideoblognewsonline coursespeopleAPRIA
Daar waar het goed met je gaat, is je thuis. Niet daar waar je geboren bent en niet daar waar je zou willen zijn.

De Volkskrant publiceerde zaterdag 30 maart een interview met acteur Bright O. Richards over zijn nieuwe voorstelling The Bright Side of Life. Met de voorstelling onderzoekt hij wat het betekent om je bekende plek te verlaten en te integreren in een nieuwe omgeving.

Bright O. Richards was te gast bij Studium Generale in 2016. Na een vlucht uit Liberia in 1993 volgde Richards de toneelschool bij ArtEZ in Arnhem en richtte hij de stichting New Dutch Connections op. Daarmee biedt hij vluchtelingen een podium om zich te presenteren aan het bedrijfsleven. Hoewel die sector steeds diverser wordt, merkte Richards op dat het theater in Nederland op dit vlak achterblijft.

Uit het interview met De Volkskrant: “Op het gebied van diversiteit is het bedrijfsleven veel verder dan de culturele sector. Hoe kan dat? Ondertussen is het overal gaande: de politie, het leger, het bedrijfsleven. Die wíllen diversiteit. Als ik met iemand van Arcadis praat, zegt zo iemand: het maakt mij niet uit of hij een verblijfsvergunning heeft, als hij maar ingenieur is. Wij zitten overal in de wereld. Terwijl de culturele sector vaak niet verder kijkt dan de eigen eilandjes.”

Richards stelt in The Bright Side of Life de vraag: wat kun jij doen om de vluchteling zijn waardigheid terug te geven? Dat begint al hier! Als je naar de voorstelling gaat, is het mogelijk een extra kaartje te kopen voor een vluchteling. Zo ontmoet je zelf nieuwe mensen en bezorg je anderen een bijzondere theaterervaring.