dossier Activism

Kom van je kont af!

Author: Catelijne de Muijnck – 03 July 2017

Kom van je kont af!
Ben je aspirant-revolutionair en zoek je nog een goed boek voor de zomer?

Je kunt natuurlijk kiezen voor On Revolution (1963) van Hannah Arendt, de filosofe die haar hele leven heeft gewijd aan het onderzoek naar de diepere laag onder en achter de politieke actualiteit van verleden en heden. Voor het eerst uitgegeven in de roerige jaren ‘60 en in 2006 heruitgegeven in de serie moderne klassiekers van uitgeverij Penguin. Bereid je voor op een analyse van de onderliggende principes van revolutie aan de hand van een vergelijking tussen de Amerikaanse en Franse Revolutie aan het eind van de 18de eeuw.

Studium generale beveelt je ook graag een ander boek aan: Zo Begin je een Revolutie  (2017) van Nadja Tolokonnikova (27), een wonder van kunst en rebellie. Toen Nadja tien was, werd ze feministe, op haar zestiende ging ze filosofie studeren en op haar eenentwintigste richtte ze samen met Katja en Maria de antiPoetin-punkband Pussy Riot op, die met hun anarchistische en provocatieve optredens een revolutie proberen te ontketenen in het ultraconservatieve Rusland. Met korte rokjes aan en bivakmutsen op zingen ze punkliedjes bovenop metro-ingangen, op het Rode Plein in Moskou en in de kathedraal van Christus de Verlosser. Na een optreden waarbij ze Poetin en de Kerk bespotten en feminisme en homoseksualiteit propageren, worden ze bij een schijnproces tot twee jaar strafkamp veroordeeld wegens ‘subversieve provocaties’. Nadja zit die twee jaar bijna helemaal uit en schrijft dit boek op basis van haar dagboekaantekeningen.

Even een waarschuwing van Nadja voor wie een kant en klare handleiding verwacht vol tips waarmee je direct aan de slag kan: „Neem mij en mijn boek toch niet zo serieus. Ik ben geen politicus, geen econoom. Ik ben anarchist. Ik wil verandering. Er is geen uitgewerkt plan, onze acties zijn niet gepland. Het is veel stommer dan dat. Ik stort me erin zonder aan de consequenties te denken. Ik leid mijn leven als een puber.” En alvast een tipje van de sluier: ‘Tip 200: Als je iets wilt veranderen, kom dan van je kont af. Het is hier zelfbediening.’ (Nadja in een interview met Rinskje Koelewijn in het NRC naar aanleiding van de Nederlandse vertaling van haar boek:

Boek kopen? Kom van je kont af, ga naar je lokale boekhandel en koop of bestel het daar!!

Revolt

one day festival09 Nov '17