ArtEZ Studium GeneraleDeep Dive Online Courses
01sg2022backgroundscvdw11kleiner.jpg

The body and Power(lessness)

Een online cursus over het lichaam. Volg hem op je eigen moment en in je eigen tempo. Met filmpjes, teksten, theoretische en praktische opdrachten.

Met deze gratis online cursus:
Leer je hoe je je op verschillende manieren en vanuit verschillende vormen van (onderbelichte) kennis kunt denken over lichamen.
Krijg je inzicht in hoe begrippen als performativiteit, validisme, uitsluiting en inclusie, body politics en de cyborg helpen om op een genuanceerde en kritische manier te kijken naar de manier waarop we in onze cultuur omgaan met lichamen.
Zet je stappen om deze perspectieven op het lichaam toe te passen in je artistieke werk.

Les 1: The Body

Introductie op HET LICHAAM
Deze eerste les is een algemene introductie op HET LICHAAM als thema. Via deze les duik je dieper in het levende lichaam zoals je eigen lichaam, en het lichaam als idee: hoe we denken óver het lichaam.

Les 2: The Body

Ziek, Zwak of Monsterlijk? Gezondheid als normatieve categorie die mensen uitsluit
Deze les gaat over gezondheid als normatieve categorie die mensen uitsluit. Normen voor wat geldt als een ‘goed’ of ‘gezond’ lichaam zijn niet simpelweg een biologisch gegeven, maar zijn cultuur-en tijdgebonden. Kunst heeft altijd bijgedragen aan het verbeelden van, en denken over, het “normale lichaam”.

Les 3: The Body

Het Lichaam in relatie tot technologie
De derde en laatste les uit de serie gaat over het lichaam en technologie. Hoe verandert technologie ons lichaam? Wat is onze toekomst, als soort, in een wereld waar technologie en het biologische lichaam steeds meer samenwerken? En wat is de rol van kunst als we willen onderzoeken wat technologie met ons doet, wat wij doen met technologie?
tooltip