ArtEZ Studium GeneraleDeep Dive Online Courses
01sg2022backgroundscvdw11kleiner.jpg

Les 1: The Body

Introductie op HET LICHAAM

Deze eerste les is een algemene introductie op HET LICHAAM als thema. Via deze les duik je dieper in het levende lichaam zoals je eigen lichaam, en het lichaam als idee: hoe we denken óver het lichaam.

De eerste les introduceert het lichaam. Wat is een lichaam eigenlijk voor ding? Van wie is dat lichaam? En ben je je lichaam, of woon je “in” je lichaam? Iedereen heeft er een, maar weten we eigenlijk wel wat een lichaam is? Je maakt kennis met verschillende ideeën over en relaties tot het lichaam gezien vanuit verschillende perspectieven.
Je maakt kennis met kunstenaars die vanuit hun eigen visie op het lichaam werk maken. In deze les focussen we op kunstenaars die op verschillende manieren werken met de tranformatieve kracht van het lichaam.
Daarna gaan we dieper in op de vraag hoe lichamen invloed hebben op onze identiteit(en). Je maakt kennis met de notie van body politics (hoe macht wordt uitgeoefend door invloed uit te oefenen op lichamen), en met de notie van gender performativiteit. Je gaat zelf als maker aan de slag vanuit deze twee perspectieven, om te kijken wat jij met je werk kunt doen in relatie tot body politics.

LUISTEREN

Isis Freitas Vale Germano, maker van deze online cursus over het lichaam, geeft een introductie.

isisgermano.png

DOEN

Opwarmingsopdracht: Wat is een lichaam? Begin maar even bij … jezelf

1. We doen een kleine fenomenologische expeditie. Hoe verschijnt het lichaam in jouw bewustzijn?
Zet een timer op 10 minuten. Ga op een rustige plek zitten met je ogen dicht. Hoe verschijnt jou lichaam in je bewustzijn? Wat is “je lichaam” als je het niet kunt zien voor je? Waar is “je lichaam”? Hoe verloopt de manier waarop je je lichaam ervaart in de tijd?
2. We doen een kleine semiotische expeditie: hoe verschijnt jouw lichaam in beelden en tekst?
Neem papier en pen, of een online document om in te schrijven of tekenen. Welke beelden om je heen zeggen iets over wat jij van je lichaam mag en moet ‘vinden’? Welke beelden die je tegen komt in je dagelijkse omgeving en in media zeggen iets over hoe mensen over je lichaam oordelen? Welke woorden zijn de laatste tijd gebruikt voor je lichaam? Door jou, door vrienden, door je moeder, door je huisarts, een sportleraar, je kleine broertje? Verzamel de dingen die in je opkomen in een lijst, meerdere lijstjes, of een collage van woorden en beelden.

3. Maak een foto waarin je wat je hebt ervaren in stap 1, en wat je hebt ervaren in stap 2, bij elkaar brengt.
sg2021lichaamsubdosiercvdw6kleiner.jpg

KIJKEN

Bekijk en lees het Instagram-gedicht van Tessa van Rooijen (ArtEZ alumna Creative Writing).
tessavanrooijenfotowouterleduc.jpg
Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door ArtEZ studium generale (@artezstudiumgenerale)

LUISTEREN

Isis vertelt verder.

isisgermano.png

Kijk naar de volgende twee video’s

ArtEZ Studium Generale and one year 'Body and Power(lessness)'
-ayv5PmDvOE
Willemijn Ruberg talks about her book ‘History of the body’
aIUY-7KbhmI

DENKEN

Welke ideeën over het lichaam waar Willemijn Ruberg over vertelt zijn nieuw voor je? Maak een lijstje van visie op het lichaam, ideeën over het lichaam en dilemma’s over vragen over het lichaam die Ruberg benoemd.
historyofthebody.jpg

Kijk naar de volgende twee video’s

Ben Spatz March 2016 - What a Body Can Do
z-f1WxaM_nA
The neurons that shaped civilization | VS Ramachandran
t0pwKzTRG5E

DENKEN

Wat zeggen Ben Spatz en Vilayanur Ramachandran over de mogelijkheden van het menselijke lichaam? En hoe sta jij daar zelf tegenover? Wat denk je dat jou lichaam kan?
whatabodycando4.jpg

LEZEN

In haar boek Everybody onderzoekt de Britse schrijver Olivia Laing wat het betekent om een lichaam te hebben, aan de hand van haar eigen ervaringen en de levens van de meest fascinerende denkers uit de twintigste eeuw. Dit boek is vertaald door Henny Corver naar het Nederlands en is uitgegeven door Atlas Contact met de titel: Ieder een lichaam. Lees het eerste hoofdstuk uit Ieder een lichaam en een interview met Olivia Laing.
fotoiedereenlichaam.jpg

Kijk naar de volgende video

Interview Chet Bugter about his embodied research
Lptyo62bsR4

Afstudeerwerk Ilse van der Velden

Ilse van der Velden studeert in 2021 en 2022 af aan de opleiding Creative Writing. Rinke Fierinck ontmoet haar tijdens de afstudeerexpo en schreef dit interview met haar.
ilsevandervelden.jpg

DENKEN

Hoe geven de schrijvers en kunstenaars uit de bovenstaande video en essays het thema HET LICHAAM een plek in hun praktijk?
01sg2022backgroundscvdw11kleiner.jpg
01sg2022backgroundscvdw12kleiner.jpg

DOEN

Opdracht 2

We hebben nagedacht over 'the body as a project you can work on', en over allerlei mogelijkheden van het lichaam die kunstenaars als Olivia Lang en Chet Bugter naar voren brengen in hun werk.

Neem je eigen lichaam als inspiratiebron. Op welke manieren zou je willen omgaan met je lichaam als een project waar je aan kunt werken, en dat je kunt veranderen? En hoe zou je lichaam dan anders zijn in de toekomst? En wat zijn manieren waarop jij je lichaam zou kunnen bewerken, als een object dat verandert en verbetert kan worden, die je juist een probleem of afschuwelijk vindt?

Maak een foto of korte video met als thema 'my body as a project we can work on'.

Deel 2: Body Politics

LEZEN & LUISTEREN

Lees het openingsessay van de hele BODY-serie over de kwetsbaarheid van translichamen, geschreven door Dagmar Bosma. Luister ter aanvulling naar de podcast waarin Lieneke Hulshof in gesprek gaat met Dagmar Bosma.
pollen spools out, words scatter through a waiting room window. Lou Lou Sainsbury en Marie Tučková. 2021. Opgevoerd tijdens Understory Chant van het Dutch Art Institute in samenwerking met Sonsbeek 20-24, in het Posttheater Arnhem. Stills door Baha Görkem Yalım.
pollen spools out, words scatter through a waiting room window. Lou Lou Sainsbury en Marie Tučková. 2021. Opgevoerd tijdens Understory Chant van het Dutch Art Institute in samenwerking met Sonsbeek 20-24, in het Posttheater Arnhem. Stills door Baha Görkem Yalım.

Kijk voor verdieping naar de volgende video met Judith Butler

Judith Butler: Your Behavior Creates Your Gender | Big Think
Bo7o2LYATDc

LEZEN

Lees ter aanvulling de comic 'Judith Butler explained with cats'.
Poes Bota (foto: Cecile Elffers)
Poes Bota (foto: Cecile Elffers)

DOEN

Opdracht 3

Wat is jou opvatting over gender en transgender ervaringen op dit moment?

Schrijf een theater monoloog, waarin elke zin begint met 'mijn gender is…'.
Vraag iemand met een ander gender, of een andere genderervaring dan jij, om deze monoloog in te spreken voor een korte performance video.
Regisseer deze korte video: maak samen keuzes over het beeld, kleding, lichaam en expressie.
01sg2022backgroundscvdw11kleiner.jpg
01sg2022backgroundscvdw12kleiner.jpg

DOEN

Afsluitende opdracht les 1

Laat je inspireren door de blik op identiteit en representatie van onderzoeker Milica Tracilovic.
Maak een portret van iemand anders, waarin je laat zien hoe ze zich verhouden tot culturele normen en vooroordelen waar ze mee te maken hebben.
01sg2022backgroundscvdw7kleiner.jpg

Les 2: The Body

tooltip