TIJD / TIME

Na eerder te hebben ingezoomd op het lichaam en land, richten ArtEZ Studium Generale en Mister Motley zich nu op het onderwerp TIJD. We onderzoeken o.a. de effecten van tijd(sdruk) op het makerschap.
Tijd is van niet te onderschatten invloed op het lichaam en land(schap). Denk alleen al aan het aantal mensen met burn-outs, het gevoel altijd maar achter de feiten aan te lopen, en ‘druk’ als antwoord op de vraag hoe het met je gaat. Ook op landschappelijk niveau is tijd een factor: de klimaatcrisis, waarin de tijd dringt en het tij steeds moeilijker te keren is. Tijd houdt ons in haar greep en wat levert het ons daadwerkelijk op? ‘Opleveren’ zegt het al: tijd is steeds minder van ons, maar fungeert als de maat van het kapitalistische systeem dat alles efficiënt, meetbaar en dus rendabel wil maken.

In een serie publicaties en programma’s onderzoeken ArtEZ Studium Generale en Mister Motley de effecten van tijd(sdruk) op het makerschap. Want hoe zorgen we ervoor dat niet ook het makerschap steeds meer ten prooi valt aan de wetten van de kapitalisering? Kunnen we tijd maken, tijd voor het niet-weten als productieve kracht? Op welke manieren kunnen we weerstand bieden, activistisch tijd maken, doorbreken wat we met elkaar in stand houden? Kan tijd een creatief instrument zijn?

Samen met studenten, kunstenaars, schrijvers, wetenschappers en denkers verbinden Mister Motley en ArtEZ Studium Generale het concept tijd onder meer aan arbeid en ecologie. Verwacht een programma met workshops, events en publicaties waarin we op zoek gaan naar ontmoeting en verbinding, aandacht en aanwezigheid: naar tijd als ingrediënt. Om een tegenkracht te bieden aan de kapitalistische systemen die ons leven ‘efficiënt’ zouden maken, aan zogenaamd meetbaar succes, impact en toetsing.

Essays / Blogs / Interviews

Als onderdeel van het project Tijd publiceerden we meerdere artikelen. Veel van deze artikelen werden in samenwerking met Mister Motley geschreven.

As part of the Time project we published several articles. Many of these articles were written in cooperation with Mister Motley.
essay Barbara Collé – sep '23

Kleuren bestaan bij de gratie van een moment


Hebben kleuren een tijd? Doen tijdsaanduidingen ertoe in onze kleurervaring? Kunnen kleuren verstrijken of vergaan? Barbara Collé schrijft voor Mister Motley geregeld over kleur en stelde voor om binnen het thema TIJD een essay te schrijven over de tijd van kleur.

essay Lara Bongard – sep '23

Een draagbaar thuis – Lara Bongard over haar werk The Girl Who Crossed the River with a Tablecloth

Lara Bongard droeg een rusteloos gewicht met zich mee, een gevoel van je overal en tegelijkertijd nergens thuis voelen. The Girl Who Crossed the River with a Tablecloth is een persoonlijke queeste naar haar versplinterde wortels in het voormalige Russische Rijk (het huidige Oekraïne).

interview Simon Wald-Lasowski – jun '23

Als een alien op Aarde kwam en een schilderij zag, dan zou die denken: Wat doen deze mensen?

Simon Wald-Lasowski in gesprek met Ryan Gander

Tijdens de opbouw van zijn tentoonstelling I’m at 4% bij Annet Gelink Gallery in Amsterdam (2 juni t/m 15 juli 2023), gaat Ryan Gander in gesprek met collega-kunstenaar Simon Wald-Lasowski. In hun beider oeuvres speelt het gegeven van tijd(sbeleving) een grote rol. ‘Als ik een superkracht had, zou ik mensen leren meer Kairos te zijn, niet Chronos.’

essay Laure van den Hout – apr '23

De zee als metronoom – verwijdering en toenadering als tijdsbeleving

The sea as metronome: estrangement and reconciliation as experiences of time

Voor deze serie schreef Laure van den Hout, hoofdredacteur van Mister Motley, het openingsessay 'De zee als metronoom'. Aan de hand van water en de verschillende gedaantes waarin dat zich aandient, laat Van den Hout zien dat je niet kunt afdwingen in welke staat je bent op welk uur, dat productiviteit in de mate waarop wij het gewend zijn waarschijnlijk veel te veel een geforceerde staat is. Dat maakbaarheid en maakbare tijd grenzen kennen.

Video interviews with artists, thinkers and makers

In this series of film interviews, as part of Time, guest-curator Irene Constandse talks for us with various artists, thinkers and makers. Camera: Kees Veling.
video – jul '23

‘I really want people to reflect on the concept of time’

Visual artist Thijs Linssen talks about his work

Thijs Linssen is a visual artist with his studio in Arnhem. His work consists of film, sculptures, photographs, installations and performance. It is an amalgamation of experiences, fascinations and suggestions.

Interviews studenten over TIJD / TIME

Studenten van DBKV ArtEZ scouten medestudenten en schrijven over hun werk in relatie tot het thema TIJD.
interview Mirella Koopman – jul '23

De wolken huilen

Interview met Geert Pfeiffer, ArtEZ Conservatorium Zwolle

Mirella Koopman studeert docent beeldende kunst en vormgeving aan ArtEZ en spreekt tijdens haar stage bij ArtEZ Studium Generale met studenten over hun werk en onderzoek. Dit keer gaat zij in gesprek met Geert Pfeiffer, student Jazz&Pop. Geert werkt aan een project waarin tijd, vergankelijkheid, zichtbaar maken en vasthouden belangrijke elementen zijn.

subdossier: Zomerlab Troubling Time(s)

Van 26 t/m 29 juni 2023 presenteerde Loom - praktijk voor culturele transformatie en Studium Generale in Zwolle het programma Troubling Time(s): een reeks workshops / gesprekken / ontmoetingen over het bevragen en veranderen van onze vastomlijnde ideeën over tijd.
news – may '23

Zomerlab Troubling Time(s)

Collectief Loom en Studium Generale nodigen je uit voor Zomerlab Troubling Time(s) 26 t/m 29 Juni 2023

Troubling Time(s) ('verontrustende tijden / de tijd verontrusten') is een reeks workshops / gesprekken / ontmoetingen over het bevragen en veranderen van onze vastomlijnde ideeën over tijd. Deelnemers onderzoeken verschillende tijdservaringen en strategieën om tijd te verdraaien, verontrusten, vertragen, versnellen of simpelweg even op pauze te zetten.

interview Maarten Buser – jun '23

In problematische tijden moet je de tijd problematiseren – in gesprek met Loom

Vooraf aan het ArtEZ Zomerlab Troubling Time(s) programma, interviewde Maarten Buser René Boer, een van de leden van collectief Loom.

blog Mirjam Zegers – jul '23

Terugblik Zomerlab Troubling Time(s)

Mirjam Zegers schreef alvast een kleine terugblik op het afgelopen programma Zomerlab Troubling Time(s). Met introductievideo's van een aantal sprekers en een Mediatheek Boekenkast.