Hoe kunnen we de ander benaderen en verwelkomen? Welke mogelijkheden kunst in zich draagt voor het vormen van een thuisgevoel?
ArtEZ studium generale en Mister Motley werken sinds twee jaar samen aan het project HOME. Door diverse gasten uit te nodigen, workshops te organiseren en lezingen samen te stellen, onderzochten we welke mogelijkheden kunst in zich draagt voor het vormen van een thuisgevoel. Het project opende met de conferentie HOME, waar internationale gasten op zoek gingen naar manieren om in en door de kunst gevoelens van solidariteit en connectie te creëren. Vanuit de sterke overtuiging dat kunst en verbeeldingskracht een cruciale rol spelen in de strijd voor een inclusieve en rechtvaardige samenleving, verkenden we het concept HOME. De centrale vraag daarbij was: Hoe kunnen we de ander benaderen en verwelkomen?

De conferentie werd gevolgd door de reeks Kitchen Table Conversations bij ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Zwolle. Omdat samen eten voor veel mensen essentieel is voor een thuisgevoel, was er altijd iets te eten bij deze keukentafelgesprekken. Deze maand publiceren we het bijbehorende receptenboek. Het gaat hier niet om de vraag hoe je pizza, bulgur of halva maakt, maar om de vraag hoe solidariteit versterkt kan worden door middel van kunst, hoe kunst kan bijdragen aan het gevoel ergens bij te horen, thuis te zijn.

Omdat we het belangrijk vinden inzichten te onthouden en te delen met een publiek dat de bijeenkomsten niet fysiek heeft bijgewoond, hebben we verschillende gasten uit het project HOME gevraagd naar hun recept. We publiceren deze recepten in de vorm van een reeks artikelen op de websites van Mister Motley en ArtEZ studium generale. Het wordt een artistiek, poëtisch, filosofisch receptenboek. De aanwijzingen zijn minder precies dan in een gewoon receptenboek en de uitkomst is ook een stuk minder voorspelbaar. Toch willen we je van harte uitnodigen: probeer het gerust eens thuis!

Meer dan twintig kunstenaars, denkers en makers waren te gast bij de Home happening, aan de keukentafel of bij Mister Motley. Acht van hen delen hun recept in dit receptenboek: Kevin Osepa, Saskia Janssen, Mounir Samuel, Elaine Mitchener, Arna Mačkić, Lina Issa en Rajae El Mouhandiz. Tot slot van deze reeks zal Lieneke Hulshof, hoofdredacteur van Mister Motley, terugblikken op het receptenboek.
blog Lieneke Hulshof – mar '21

Kunst als een manier om thuis te komen

Inleiding HOME Receptenboek

blog Mirjam Zegers – apr '21

HOME Receptenboek #3

HOME Receptenboek #3

blog – apr '21

HOME#4 - Mounir Samuel

HOME Receptenboek #4

blog – may '21

HOME#7 – Kevin Osepa

HOME Receptenboek #7

blog Simone Atangana Bekono – may '21

‘Elke vrouw worstelt met de hoeveelheid ruimte die ze mag innemen’

in gesprek met Rajae El Mouhandiz en Wieke ten Cate