What makes us human?

/files/ytb/qUWrdnbOEOQ.jpg
/files/ytb/qUWrdnbOEOQ.jpg
24 April 2017

What makes us human? Een workshopverslag van Hélène Meyer en Inge Otte (docent en student opleiding Docent Theater Arnhem)

Op 16 maart gaf documentairemaker Anastasia Mikova de workshop ‘What makes us human?’.

Anastasia Mikova werkt nauw samen met de Franse fotograaf en filmer Yann Arthus-Bertand. Als eerste regieassistent was zij betrokken bij de film HUMAN (2015) en momenteel als coregisseur bij de film WOMAN (2019). Voor de documentaire HUMAN werden meer dan 2000 mensen over de hele wereld geïnterviewd op universele thema’s als oorlog, armoede, geweld, homofobie en liefde. Anastasia begeleidde het team van journalisten in de zeer persoonlijke gesprekken waarin mensen vaak voor het eerst hun verhaal vertellen. De documentaire is uniek in zijn genre: er is geen script, geen commentaar. De verhalen vertellen zichzelf en doen ons reflecteren op ons eigen leven. www.youtube.com/user/HUMANthemovie2015

Hélène Meyer, docent bij de opleiding Docent Theater in Arnhem, was betrokken bij de workshop ‘What makes us human?’ en schreef voor ons het volgende verslag.

De workshop startte met de trailer van de film WOMAN, die in 2019 uit zal komen. HUMAN vormt de basis voor deze documentaire, die zich richt op de positie van vrouwen wereldwijd en wil een bijdrage leveren aan de empowerment van vrouwen.

Anastasia lichte het maakproces van de film HUMAN toe aan de hand van de reportage The making of en haar persoonlijke ervaringen tijdens de interviews. De reportage gaf een inkijk in het werk van de journalisten en de filmers, de interviews, de filmsets, de muziek en de editing van de film. Haar persoonlijke betrokkenheid maakte overtuigend duidelijk dat deze manier van werken een enorme dosis engagement vraagt en vereist: “You need to be there for 1000%; Yann even for 2000%. You can not imagine how he does it”.

Ieder mens wordt gedefinieerd door een of twee bepalende gebeurtenissen in ons leven. Deze specifieke momenten maken ons tot de persoon, die we zijn. Hier ligt de focus van de interviews waardoor elk gesprek een persoonlijke ontmoeting is. Het vraagt van de interviewer in het persoonlijk contact je te openen voor de gevoelens van de ander en in staat te zijn om deze emoties te delen. In een korte demo nam Anastasia een persoonlijk interview af met een van de studenten waardoor het proces nog tastbaarder werd.

3e jaars student Docent Theater in Arnhem Inge Otte volgde de workshop en noteerde:

“Een vrouw met een enorme presence. Een vrouw die gewoonlijk zalen vult, kwam voor een bescheiden aantal studenten staan en begon te vertellen over haar project HUMAN. Een project waar zij en het hele team meer dan twee jaar aan hebben gewerkt. Een film die ons confronteert met de ander en ons terugbrengt naar onszelf. “What makes us human“ is de vraag die de film zich stelt, en de vraag die Anastasia drijft om verder te onderzoeken.

Anastasia vertelde in de workshop over de meer dan 2000 interviews die zij samen met een aantal andere journalisten voor de documentaire heeft gehouden. Verhalen over liefde, dood, oorlog, homofobie, geluk en het leven.

“Onze emoties maken ons menselijk. “Emoties zijn universeel“ zegt Anastasia in haar toelichting op de film. “Als je naar de verhalen van mensen luistert, is het niet belangrijk om dezelfde taal te spreken. Je weet wat iemand beweegt, wanneer je in zijn ogen kijkt. Je begrijpt dan wat iemand voelt en wilt vertellen.“

Anastasia sprak bevlogen en gepassioneerd over alle verhalen die zij heeft gehoord, over de mensen die zij heeft ontmoet, en over haar werk. De workshop duurde bijna de hele dag. Anastasia was vooral aan het woord, maar iedereen hing aan haar lippen. Vragen beantwoordde zij uitgebreid en diepgaand. Haar uitzonderlijke empathie en persoonlijke verbinding was sterk voelbaar. Wat de workshop mij vooral heeft geleerd, is dat de verbondenheid en de passie van de maker de ziel geven aan het product.”

30 studenten van ArtEZ en 4 studenten van het Institut für Theaterpädagogik in Lingen (D) volgden met interesse deze intensieve workshop tijdens Studium Generale. Op 17 maart 2017 werkte Anastasia met de 3e jaars studenten van de opleiding Docent Theater in Arnhem om feedback te geven op de kunsteducatieve projecten, die zij bij de film HUMAN ontwierpen met als doel deze verder te ontwikkelen en uit te voeren. Het kunsteducatieve project is opgezet vanuit de premisse, dat de ogen de spiegel van de ziel zijn en dat je via de ander bij jezelf kunt komen.

foto: Jesse Berger
foto Jesse Berger

Lost in Transition

Identity in a changing world


one day festival16 Mar '17

related