Beide boeken zijn te koop bij [[https://www.hijmanongerijmd.nl/ Boekhandel Hijman Ongerijmd]]

Online Lunch event: Traumasporen in het lichaam

ArtEZ studium generale x Mister Motley

Wednesday 2 February '22 us02web.zoom.us/j/83576153124?pwd=VlRhZUIyeEJwNlhwKy9LMklIY3FPZz09
(archive)

taal: Nederlands gesproken
Dit event is toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is en woensdag 2 februari om 12.00 uur te volgen via Zoom.
Voor wie liever geen Zoom installeert, lees deze handleiding (pdf).

Op woensdag 2 februari organiseren ArtEZ studium generale en Mister Motley een online lunch event in het kader van het jaarthema Lichaam en (on)macht met schrijvers Francine Oomen en Maurits de Bruijn over intergenerationeel trauma. In dit programma staat de lichamelijke overerving van trauma centraal en hoe deze beide schrijvers daar invulling aan geven in hun werk.


Traditionele, westerse therapie draait om praten. Om vertellen, aanhoren, redeneren: om het cognitieve. Psychologen en psychiaters besteden over het algemeen weinig tot geen aandacht aan het lichaam. Terwijl trauma zich ook in het lichaam manifesteert: hartkloppingen, kortademigheid, duizeligheid, wazig zicht, tintelingen, het is ons lichaam dat reageert.

Tijdens het event bespreken we de nieuwe graphic novel van Francine Oomen Hoe overleven we (2021) waarin ze een intense inkijk geeft in haar eigen binnenwereld. Een autobiografische zoektocht naar de oorzaken en gevolgen van seksueel misbruik en hoe de keten te doorbreken. Daarnaast komt ook het essay Een lichaam dat niet bewoond wordt van Maurits de Bruijn aan bod waarin hij kijkt naar het doorgegeven trauma van zijn moeder, die de Holocaust overleefde, en waar zijn lichaam nog steeds op reageert.

Met beide schrijvers kijken we naar hoe ze in woord en beeld dat ongrijpbare trauma een gezicht proberen te geven om het patroon en het doorgeven ervan te doorbreken. Wil je deelnemen aan dit event? Geef je dan gratis op via onderstaand inschrijfformulier.

Steun je lokale boekhandel! Deze boeken zijn onder andere verkrijgbaar bij Hijman Ongerijmd in Arnhem.