NOV
wed

03

wed

10

thu

11

tue

23

Leesgroep Het Lichaam en (On)Macht - met Dagmar Bosma

Aflevering 1

reading groupThursday 14 October '21

ArtEZ Arnhem → Kortestraat 27, Arnhem (ruimte KS 0.02)(archive)

Host: Catelijne de Muijnck
Nederlands
Toegang is gratis, wel graag inschrijven via het inschrijfformulier

Hoe kijken wij in de huidige samenleving naar ons lichaam? Waar ligt haar kracht en waar is zij kwetsbaar? Hoe machtig of onmachtig is zij? In de serie Lichaam en (on)Macht duiken Mister Motley en ArtEZ studium generale dit collegejaar dieper in dit onderwerp.

Op 14 oktober begeleidt Dagmar Bosma een leesgroep over de kracht die schuilt in de kwetsbaarheid van trans*lichamen. Een avond met teksten over hoe het trans*zijn zich beweegt tussen stormachtige machteloosheid en een haast niet te bevatten kracht, die van alles doorstaat om het lichaam van gedaante te doen verwisselen.


Dagmar stelt dat een samenleving van dit continue proces van wording - waar een enorme kwetsbaarheid in schuilt – veel kan leren. Want juist tijdens de Covid pandemie is het duidelijk geworden dat ieder mens een lichaam heeft dat in essentie kwetsbaar is. Dus hoe kunnen we die kwetsbaarheid collectief koesteren en bewaken?

Bosma schreef het openingsessay voor het thema Lichaam en (on)Macht en daarin bespreekt hen hoe het fysieke en psychische lichaam samenhangen. Bosma kijkt in dit essay hoe ons beeld over het lichaam is gevormd door filosofen als Nietzsche en Spinoza en gaat in op de krachtige kwetsbaarheid van trans*lichamen in het werk van verschillende kunstenaars. Tijdens de leesgroep zal Bosma verder op het essay in gaan en we lezen en bespreken samen een aantal dagboekfragmenten van trans*man en trans*activist Lou Sullivan uit de publicatie We Both Laughed in Pleasure: The Selected Diaries of Lou Sullivan. Deze fragmenten worden tijdens de leesgroep verstrekt.

Voorbereiding
Lees het essay Ik wil een constant orgasme in een prachtig lichaam van Dagmar Bosma. Voor meer achtergrondinformatie over het essay, luister de podcast waarin Lieneke Hulshof van Mister Motley in gesprek gaat met Dagmar Bosma.