julius thissen

Julius Thissen

Julius Thissen is te gast in het lezingenprogramma en  toont een fragment uit de film GRIDIRON.

Voor zijn nieuwste performance, de korte film GRIDIRON, heeft Julius Thissen zich verdiept in giftige mannelijkheid en in misschien wel het bekendste Amerikaanse stereotype: The Jock – Het Sportschooltype. Het begrip giftige mannelijkheid wordt beschouwd als één van de manieren waarop patriarchaal denken nadelig is voor mannen. Het duidt op de sociaal geconstrueerde denkbeelden die de mannelijke genderrol typeren als gewelddadig, emotieloos, agressief, enzovoorts. De titel van de film verwijst naar de overkoepelende term die gebruikt wordt voor de verschillende balsporten die gespeeld worden op een gridiron field, een (Amerikaans) voetbalveld: de plaats waar dit type mannen met elkaar wedijvert en hun mannelijkheid demonstreert. Sinds Julius de mannenwereld intreedt, wil hij graag deze denkbeelden aanvechten en op de proef stellen. Wat betekent het om een man te zijn? En zijn onze sociale verwachtingen over hoe mannen zouden moeten zijn eerlijk en realistisch?

Julius Thissen is beeldend kunstenaar en genderactivist. Nadat hij in 2015 zijn Bachelor Fine Art aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem behaalde, heeft Julius  multi-disciplinair werk gemaakt zoals  foto’s, video’s, sculpturen en installaties. In zijn werk plaatst hij vraagtekens bij (gender)identiteit en diversiteit in de samenleving. Aan de hand van mannelijke stereotypen onderzoekt  hij genderrollen en de invloed van sociale verwachtingen op ons gedrag. Hij gebruikt zijn werk ook om zijn eigen identiteit te onderzoeken: zijn afstudeerproject gaf hem het zelfvertrouwen om als transgenderman uit te komen.
studiojuliusthissen.com

 

Nieuwste gasten