publicationessaypodcastinterviewvideoblognewsonline coursespeopleAPRIA

Video Portraits, Video Essays & Video Registrations of Event


In the Studium Generale programme you will find several commissioned video portraits made by Irene Constandse and Kees Veling. But you can also find video essays made by artists and registrations of various events in our video collection.
Verhaal: Fiets als breekijzer

Als je een rondje gaat fietsen door Iran, Roemenië of Kenia, kom je volgens Saar Slegers voor heel wat praktische problemen te staan: Hoe zorg je ervoor dat je hoofddoek niet afwaait? Wat doe je als je een olifant tegenkomt? En hoe onderscheid je een hotel van een bordeel? Wie de tocht aandurft, wordt beloond met een onverwacht kijkje in de lokale cultuur. De fiets werkt daarbij als breekijzer, want ook de mensen die je ontmoet, zitten vol vragen: Ben je eigenlijk een man of een vrouw? En waarom ga je in hemelsnaam fietsen als je ook een rijbewijs hebt?

Elk jaar gaat cultureel antropoloog en verhalenverteller Saar Slegers (1982) enkele maanden op reis. Per fiets ontdekt ze Oost- Europa, het Midden Oosten en Afrika. Onderweg publiceert ze haar reisverhalen online. Eenmaal terug in Nederland vertelt ze in verhalencafe’s over haar avonturen.

Na haar studie culturele antropologie ging Saar aan de slag als wetenschapsjournalist, radiomaker en verhalenverteller. Ze maakt documentaires over uiteenlopende onderwerpen zoals ondernemerschap in vluchtelingenkampen, het magnetische zintuig van roodborstjes en Texelse dorpsvetes. Ze gaat op zoek naar verhalen die verwonderen en verdiepen. Ze bieden de kijker, lezer of luisteraar een kijkje in een wereld die anders verborgen zou zijn gebleven.
events:

Just Another Day

Quite simple a festival to celebrate the power of the everyday.


one day festival14 Feb '14