videopodcastblogessayinterviewnewspublicationpeopleAPRIAonline courses

In the Studium Generale programme you will find several commissioned video portraits made by Irene Constandse and Kees Veling. But you can also find video essays made by artists and registrations of various events in our video collection.

Douwe Dijkstra vertelt over zijn documentaire 'Mijn buurman Abdi'

Het verhaal van een destructief verleden dat leidt tot een constructief heden

video
dossier: Body and power(lessness)
Douwe Dijkstra is filmmaker en docent Nieuwe Media bij de opleiding Illustratie van ArtEZ Art & Design in Zwolle. Zijn films zijn een combinatie van live-action, animatie en special effects en gaan vaak over de vervreemdende rol die moderne media spelen in ons dagelijks leven. De manier waarop de beelden in zijn films worden geconstrueerd, is vaak onderdeel van de vertelling. Exclusief voor ArtEZ studium generale geeft hij een kijkje in de keuken, waar green screens en maquettes de basis vormen voor een verbazingwekkende integratie van verschillende werelden, die op geheel eigen wijze past bij ons jaarthema Lichaam en (on)Macht.Momenteel werkt Dijkstra aan een korte tv-documentaire over zijn atelier-buurman Abdi. Abdi, tevens een leeftijdsgenoot van Douwe, komt oorspronkelijk uit Somalië en kent een zeer bewogen leven in zowel zijn geboortestad Mogadishu als in Nederland. Douwe reconstrueert samen met zijn buurman een aantal gewelddadige episodes uit diens verleden. Het maakproces en alle gesprekken die plaatsvinden op de filmset worden onderdeel van de film. Begonnen vanuit de intentie van twee buurmannen om elkaar te leren kennen, vertelt de film het verhaal van een destructief verleden dat leidt tot een constructief heden.

Douwe’s film zal in de loop van 2022 te zien zijn op de Nederlandse televisie. Tot die tijd is de korte film over zijn werkproces exclusief toegankelijk voor studenten en medewerkers van ArtEZ.

www.douwedijkstra.nl