publicationessaypodcastinterviewvideoblognewsonline coursespeopleAPRIA

Voertuig van de toekomst

blog
“Recht overeind op de top van de wereld dagen wij nog één maal de sterren uit!”
– Filippo Tomasso Marinetti

Zwevend over de straten en vliegend door het landschap voel ik me vrij. Muren houden mij tegen en gebouwen sluiten mij op. Op zoek naar vrijheid ontwerp ik de ultieme verplaatsing.

In het begin van de 20e eeuw vulden de straten zich met machtige stalen wezens. Grommend en schreeuwend bliezen zij hun hete adem door uitlaten gevormd als slangen. We konden ons opeens verplaatsen met snelheden die we nooit hadden durven dromen. Nu, ruim honderd jaar later, zijn deze magische beesten uitgestorven. Auto’s worden elektrisch, luxe en saai. Over enkele jaren hoeven we alleen nog maar een eindbestemming op te geven en meer niet. We raken de spanning van onze verplaatsing kwijt, sterker nog, we staan er niet eens meer bij stil.

Al ruim honderd jaar zitten wij op een stoel, met een stuur in onze handen en pedalen onder onze voeten. We kennen echter allemaal de dromen waarin we kunnen vliegen als Superman. Wie houdt ons tegen om deze dromen waar te maken?

Voor mijn afstudeeropdracht creëerde ik het voertuig van de toekomst. Een voertuig waarmee we vliegen over de straten, op ruim 2,5 meter hoogte, om over iedereen heen te kijken. Sturen doen we door ons lichaam als een vogel naar links of naar rechts te kantelen. Gas geven en remmen gebeurt door het strekken of intrekken van de armen.

Een voertuig dat één wordt met de bestuurder. Een voertuig gericht op de ervaring van de verplaatsing. De verplaatsing van toekomst!

In de aanloop naar ons Frankenstein Festival op 6 november delen diverse ArtEZ-studenten en -alumni hun kunstwerken, projecten en ideeën op onze blog.

Het voertuig van de toekomst van Alexandre is ook te bewonderen tijdens het Frankenstein Festival van 6 t/m 8 november in Enschede.