publicationessaypodcastinterviewvideoblognewsonline coursespeopleAPRIA

U staat hier

blog
Yesss, ik mag je deelgenoot maken van ons nieuwe thema! Op donderdag 10 november reist het studium generale af naar Zwolle, voor een programma over ‘de stad’, U staat hier. Tot die tijd houden we je graag met enige regelmaat op de hoogte over ons onderzoek. En vertellen studenten en alumni over hun gedachtes en projecten over de stad. Reis je met ons mee?

U STAAT HIER
Op het winderige Java eiland in Amsterdam is een stad herrezen. FABCiTY. De huizen zijn er van karton. Je kunt er van energie gebruik maken zonder aangesloten te zijn op een netwerk. Stalen bruggen worden er geprint. Kleine bedrijven, studenten en creatieven werken er samen, off-grid en zelfvoorzienend. Misschien is deze ‘circulaire stad’ waar hergebruikt en gedeeld wordt, waar iedereen zijn eigen plek claimt en vormgeeft, de stad van de toekomst.

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in steden. En het aantal mensen blijft groeien. Op minimale vierkante kilometers leven we er samen. Er is steeds minder ruimte die niet benut of gepland is. Sociale ongelijkheid tekent zich scherper af en er ontstaan economische problemen. De lucht en omgeving worden viezer. Hoe prettig is het er eigenlijk? FABCiTY klinkt een stuk aantrekkelijker. Daar voel je een positieve energie en zetten de ‘bewoners’ hun eigen creativiteit in om op een fijne manier als gelijken samen te leven. Er ontstaat een gemeenschappelijke grond waar je kookt, eet, lacht, discussieert, werkt, creëert en een hennepbiertje drinkt. De stad ontstaat er niet vanuit planning, maar een behoefte. Utopisch? Misschien.

Hoe kijk jij naar de stad? Is het slechts de plek waar je leeft? Haal je er je inspiratie of is het je podium? En welke invloed heb jij zelf op je leefomgeving? Misschien biedt jij als maker de oplossing voor de problemen van de stad. Of geef je haar een identiteit door de kunst die je er neerzet. Tijdens U staat hier onderzoek je de stad, het (samen)leven daarin en de rol die jij als kunstenaar in de stad kunt spelen. Samen met kunstenaars, wetenschappers en technologen wissel je ideeën uit, identificeer je uitdagingen en bedenk je wellicht strategieën voor de toekomst. Waar sta jij?

Klik hier voor het filmpje van FABCiTY.