publicationessaypodcastinterviewvideoblognewsonline coursespeopleAPRIA

Ruimtetuig

blog
In aanloop naar U staat hier (nog 4 weken!) richt de studium generale blog zich op de stad. In deze blog op de Zwolse binnenstad, waar Ruimtetuig haar plek heeft gevonden.

Ruimtetuig: een ontwerperscollectief in de Zwolse binnenstad

Hoe kun je als kunstenaars, ontwerpers aanwezig zijn in de stad? Een voorbeeld uit Zwolle is het collectief Ruimtetuig. Ruimtetuig zijn de afgestudeerde interieurvormgevers Marleen Garstenveld, Arnold ten Katen, Chris Mulder en Alexandre de Vos. ‘Nadat wij in 2015 de studie interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten hebben afgerond, besloten wij om samen een front te vormen en ons in Zwolle te vestigen. Dit omdat wij zien dat Zwolle een stad is die volop in ontwikkeling is en wij hier graag onderdeel van willen zijn.’

Door de economische crisis staan er in veel binnensteden winkelpanden leeg. Grote winkelketens als V&D en Manfield gingen failliet en de ruimtes werden niet opgevuld door nieuwe ondernemers. Ruimtetuig bezet zo’n winkelpand in het centrum van Zwolle. Hier werken ze, zijn ze open voor bezoekers om te laten zien wat ze maken en geven ze de vrije wanden aan kunstenaars om te exposeren. Geen naargeestig donker verlaten hol, maar een fris ogende plek die uitnodigt om binnen te komen en kijken naar de originele ontwerpen van het collectief. Het mes snijdt aan twee kanten. De interieurvormgevers hebben een werkplek en kunnen hun werk ook meteen laten zien aan het passerende publiek, dat gemakkelijk naar binnen loopt en contact kan maken. Winkeliers in de omgeving zijn blij dat het pand niet leeg staat, het maakt de straat aantrekkelijk.

Je kunt Ruimtetuig bezoeken in de Esdoornstraat 3 in Zwolle.

www.ruimtetuig.nl