publicationessaypodcastinterviewvideoblognewsonline coursespeopleAPRIA

Over het ontstaan van de Bovenwereld

blog
In aanloop naar U staat hier. De kunst, de stad en de toekomst delen we graag mooie projecten die aan het thema raken, van studenten, alumni en docenten van ArtEZ. Ruben Bruggeling studeerde dit jaar af bij Illustration Design.

Over het ontstaan van de Bovenwereld
Hallo! ik ben Ruben Bruggeling, ik ben 22 jaar en ben dit jaar afgestudeerd aan ArtEZ, Illustration Design. Ik neem jullie mee in de ontwikkeling van de Bovenwereld, en mijn ideeën over de stad.

Waar ik me in mijn tekenwerk altijd veel mee bezig hield, was het tekenen van abstracte en constructieve gebouwen en creaties. De gebouwen staan voor mij symbool voor de avontuurlijke strijd tegen mijn angsten, de eenzaamheid in de zoektocht naar waarheid, oprechtheid en puurheid, en het verlangen en de hoop naar verlossing, het goede, en God. De gebouwen zijn vaak versleten, vervallen en wat kapot. Ik waardeer de structuur en het detail van de erosie, zowel esthetisch als verhalend. Versleten materialen vertellen voor mij veel meer dan spiksplinternieuwe materialen. Ze dragen een verhaal met zich mee en hebben een geschiedenis achter de rug, een bepaalde waarde en intimiteit.

Om mijn avontuurlijke zoektocht en strijd duidelijker te maken, had ik daarom een kader nodig om dit binnen te kunnen plaatsten, en dit werd ‘De stad’. De stad stond symbool voor het ingewikkeld menselijk voelen en denken. De stad was voor mij vooral een metafoor die zich in mijn hoofd afspeelde; de beelden die ik maakte waren vrij losstaand. Ik had dus een manier nodig om de ideeën die ik had, samen te brengen. Gefundeerd vanuit het idee van een stad ging ik daarom verder met mijn zoektocht.

Op die manier is de Bovenwereld ontstaan. Een plek waarin al mijn creaties samenkomen en een wereld vormen, net zoals elke gebouw in een stad onderdeel is van het grotere geheel. Het woord ‘Boven’ staat daarbij voor het streven naar het hogere en grootsere dan we al kennen. De Bovenwereld is, net zoals een stad niet alleen een plek die voor mezelf bedoeld is. Ik hoop met mijn werk de fantasie van mensen te prikkelen en mensen daardoor dichter bij elkaar te brengen en te prikkelen tot het hogere.

Omdat ik merk dat ik zo graag een ervaring teweeg wil brengen ben ik in mijn werk bezig met het creëren van een ervaringsruimtes. Ik plaats op die manier mijn beeld in verschillende settings. Ik ontdek allerlei nieuwe ingangspunten in het bouwen en creëren. De speelsheid en kinderlijkheid komt meer samen met de humor en het serieuze.

https://rubenbloggeling.wordpress.com/