JAN
mon

25 31

My Atomic Body

Author: Vivian Hartung – 06 January 2016

In aanloop naar Chaos & Conflict vertellen studenten en alumni van ArtEZ over hun werk en de relatie met de thematiek van ons festival. Vivian Hartung studeerde in 2015 af bij Product Design. In deze blog vertelt ze haar ideeën om onszelf te beschermen bij nucleaire dreiging.

‘Kerncentrale Noord-Korea volledig in bedrijf’ was de titel van een opmerkelijk artikel. Een werkzame kerncentrale is niet zo verbazingwekkend of beangstigend, maar wat er in de rest van het artikel beschreven werd wel. Het complex wordt namelijk gebruikt om nucleaire wapens te verbeteren in kwaliteit en kwantiteit om, zoals de directeur vertelde, te allen tijde te kunnen reageren op vijandigheden uit de Verenigde Staten.

Zowel Noord-Korea als de VS liggen niet naast de deur. Daarom zal dit altijd een ver-van-mijn-bed-show blijven. Maar de dreiging van een nucleaire ramp is ook dichter bij huis niet ondenkbaar. Nederland is een klein land met drie kerncentrales. Frankrijk is bijna energieonafhankelijk door zijn centrales. Echter kan er ook een satelliet neerstorten, zoals in het Nucleair Response Plan van de overheid wordt beschreven, die er voor zorgt dat een groot gebied radioactief besmet raakt.

Hoe onwerkelijk het scenario ook lijkt, ‘My Atomic Body’ is een collectie post-apocalyptische producten over hoe de alg ingezet kan worden als eventueel beschermingsmechanisme in het scenario van een nucleaire ramp. Algen zijn namelijk in staat om afvalstomen te zuiveren, en zware metalen en radioactieve stoffen op te nemen.

Een onderdeel van ‘My Atomic Body’ is ‘The Protective Suit’. Een dubbelwandig pak dat gevuld kan worden met een algenvloeistof. Om op die manier een beschermende laag te bieden boven op de normale kleding.

Daarnaast bevat de collectie een ‘Rescue Tent’ met gracht en sproeisysteem die ervoor zorgen dat de buitentent vochtig blijft en hierdoor algengroei kan ontstaan. Dit stelt de buitentent in staat om radioactieve elementen uit de lucht op te nemen.

Mocht je dan toch besmet raken is er een algendieet. Een dieet gebaseerd op experimenten uit zowel Chernobyl als Fukushima. Hieruit is gebleken dat de symptomen van stralingsziekten afnemen na innamen van 100 gr spirulina per dag voor 45 dagen. In het dieetboekje staan recepten om de inname van algen te integreren in je dieet en een lijst om je voortgang bij te houden. (Zie hieronder voor het dieetboekje.)

Hoewel ik ‘s nachts niet wakker lig van de doemscenario’s, vind ik het belangrijk dat we erover nadenken. Mijn ouders wonen in Zeeland zo’n 20 kilometer verwijderd van de kerncentrale in Borsele. Als er daar iets mis gaat verstrekt de gemeente geen jodiumpillen, met als reden dat zij niet binnen de gevarenzone vallen. Helaas heeft de gemeente dan toch een iets te optimistische kijk en zijn we allemaal de Sjaak.

Vivian Hartung

www.vivianhartung.com

related