publicationessaypodcastinterviewvideoblognewsonline coursespeopleAPRIA

Metaphorically Speaking: de expositieruimte als metafoor voor de stad

blog
In aanloop naar U staat hier. De kunst, de stad en de toekomst delen we graag mooie projecten die aan het thema raken, van studenten, alumni en docenten van ArtEZ. Beeldend kunstenaar Heidi Linck is alumnus van ArtEZ.

Metaphorically Speaking: de expositieruimte als metafoor voor de stad
Toen Circa Dit mij vorig jaar uitnodigde om een concept te ontwikkelen voor een reeks tentoonstellingen, besloot ik uit te gaan van wat mij in mijn beeldende werk het meest inspireert. En dat is het bestaan van plekken, in gebouwen en in steden en in het landschap, waar door de jaren heen zo vaak iets veranderd is, dat er verschillende tijdlagen elkaar overlappen. Op zo’n plek staan allerlei objecten bij elkaar in vreemde combinaties. Het zijn vaak de rafelranden van een stad, waarvan we de neiging hebben om ze uit te willen vlakken, maar die tegelijk de stad juist spannend maken. Of het is juist een nieuwbouwproject, die een groene omgeving transformeert tot bebouwd gebied.

Dat gegeven van het door elkaar heen lopen van tijdlagen in de stad, wilde ik nu eens meenemen naar een expositieruimte. Vanuit de vraag hoe ik hier de condities zou kunnen scheppen voor een voortdurende verandering van de ruimte heb ik deze experimentele reeks tentoonstellingen bedacht. In plaats van dat de ruimte bij elke nieuwe tentoonstelling steeds weer wordt opgeruimd en gewit, ging de volgende kunstenaar door op het werk van diens voorganger. Daardoor ontstonden er ook hier tijdlagen en dat betekent dat ik als curator dan ook vooraf geen idee heb hoe het zich zou gaan ontwikkelen.

Ik heb drie kunstenaars uitgenodigd die elk vanuit een autonoom perspectief naar de ruimte kijken en daar in hun werk op reageren. Het bijzondere is dat zij alle drie dit experiment aandurfden en akkoord zijn gegaan met het gegeven dat hun werk op een gegeven moment wordt overgenomen door de volgende kunstenaar. Tijdens de laatste editie laat ik door de hele ruimte alle tijdlagen terugkomen in een totaalinstallatie. Het voelt heel bijzonder om op deze manier een tentoonstelling te maken, die een installatie van installaties van andere kunstenaars wordt.
Bekijk het beeldverslag hier!
Frank Sciarone
Ide André