Manifesto van Julian Rosefeldt in Focus

Author: Fleur Bokhoven – 11 September 2017

Focus en studium generale werken in oktober en november samen aan een programma rond het thema revolutie. Focus toont o.a. Manifesto – een regelrechte aanrader!

Van de site van Focus:
Voortreffelijk eerbetoon aan verschillende (kunst-)manifesten van de 19de en 20ste eeuw, variërend van het communisme tot Dogma, virtuoos gekoppeld aan dertien personages, onder wie een dakloze man, een fabrieksarbeider en een directeur – allemaal gespeeld door de onvolprezen Cate Blanchett. Een bijzondere, humoristische audiovisuele ervaring.

Een keurige moeder bidt aan tafel voor de lunch, terwijl haar zoons en echtgenoot ongeduldig luisteren. “Ik ben voor een kunst die niet alleen op zijn kont zit in een museum”, zegt ze. “Ik ben voor kunst waar gaten in vallen als in sokken, die gegeten wordt als een stuk taart.” De woorden komen uit een manifest van popart-kunstenaar Claes Oldenburg uit 1961. Ze worden uitgesproken door Cate Blanchett, in een van de dertien (!) rollen die de actrice speelt in Manifesto, Julian Rosefeldts experimentele film waarvoor hij putte uit de statements van meer dan vijftig kunstenaars en andere denkers uit de twintigste eeuw.

De film, afgeleid van Rosefeldts gelijknamige multiscreen-filminstallatie, is een tour de force waarin leidende denkbeelden over kunst en maatschappij handzaam worden vervat in twaalf delen. De verbluffend veelzijdige Blanchett (ze speelt onder meer een zwerver, poppenspeler, directeur en choreograaf) maakt de teksten fris en springlevend, het bewijs dat visionaire ideeën werkelijk tijdloos kunnen zijn. (bron IFFR)

Lees ook de eerdere blog die ik schreef over de vrij geniale filminstallatie van Rosefeldt.

Revolt

one day festival09 Nov '17