publicationessaypodcastinterviewvideoblognewsonline coursespeopleAPRIA

Manifesto: prachtige filminstallatie

blog by Fleur Bokhoven – 12 June 2017
Nu te zien op het Holland Festival: Manifesto van Julian Rosefeldt. Ik zag deze filminstallatie een jaar geleden in het Hamburger Bahnhof in Berlijn en ik was totaal betoverd. Door de fantastische scenografieën, door de gelaagdheid en door een verbluffende Cate Blanchett.
Als basis voor zijn filminstallatie heeft Julian Rosefeldt bekende manifesten genomen, van onder anderen André Breton, Guy Debord, Lars von Trier, Karl Marx, Sol LeWitt en Jim Jarmusch. Als bezoeker van de installatie wandel je langs dertien korte, parallel vertoonde films. Iedere film heeft een geheel eigen setting, sfeer en hoofdpersonage. Cate Blanchett speelt dertien heel verschillende rollen; een zwerver, een conservatieve moeder, een spreker op een begrafenis, een poppenspeler (wow, die scenografie is zo mooi!), een punker, etc.
De manifesten worden door Rosefeldt en Blanchett in een hedendaagse context geplaatst. Dat werkt vervreemdend, maar tegelijkertijd klinken die manifesten soms juist heel actueel.
Afgelopen week stonden de recensies in de kranten, stuk voor stuk lovend. Ik kan het je van harte aanbevelen: gaat dat zien!
Zie hier voor meer informatie en een trailer.
events:

Revolt

one day festival09 Nov '17