JAN
wed

20 21

fri

22

mon

25 31

Kleiner wonen

Author: Ashley Hoekerd – 07 September 2016

In aanloop naar U staat hier. De kunst, de stad en de toekomst delen we graag mooie projecten die aan het thema raken, van studenten, alumni en docenten van ArtEZ. Ashley Hoekerd studeerde dit jaar af bij Interieurarchitectuur.

Over kleiner in een wereld waarin de mens streeft naar groter
Hoeveel ruimte heeft een mens minimaal nodig om te kunnen wonen? Onze woningen zijn steeds groter geworden, daarentegen neemt het gemiddeld aantal bewoners af. Dit resulteert in overbodige ruimte: de kamer waar nooit iemand komt, de stoel waar nooit iemand op zit, de lamp die nooit aanstaat of de kast met spullen waarvan we het bestaan niet eens meer weten.

Een toename van het aantal eenpersoonshuishoudens, grotere woningen met minder mensen en een groeiende bevolking in de stedelijke gebieden zorgt voor ruimtegebrek. Kleiner wonen biedt hier uitkomst. De toenemende groep eenpersoonshuishoudens zou kunnen leven met minder spullen en minder ruimte. In een kleine woning ontstaat bovendien een directe lichamelijke ervaring doordat de mens dichtbij de ruimte staat.

De werking van licht, schaduw, materiaal en textuur dragen hier aan bij. Kleiner wonen wordt mogelijk door het verplaatsen van functies en objecten naar de collectieve ruimte. Spullen als een wasmachine, grasmaaier, ladder, tuinslang of boormachine worden gedeeld met meerdere bewoners. Daarnaast is er een grotere ruimte aanwezig voor bijvoorbeeld het vieren van een verjaardag. Dit versterkt de sociale interactie tussen de bewoners.

related