videopodcastblogessayinterviewnewspublicationpeopleAPRIAonline courses

Johanneke in Deventer

blog
In aanloop naar U staat hier. De kunst, de stad en de toekomst delen we graag mooie projecten die aan het thema raken, van studenten, alumni en docenten van ArtEZ. Johanneke ter Stege studeerde aan de Popacademie in Enschede.

Johanneke ter Stege (Enschede, 1990) verzamelt de mooiste stukjes tijd en rijgt ze aan elkaar in beeld, taal en muziek. Als zangeres kun je haar solo tegenkomen achter haar piano en zingende zaag of als onderdeel van elektronicaduo NNENN. Sinds augustus 2015 mag ze zich stadsdichter van Deventer noemen.

Voordracht Johanneke, foto: Rob van der Laan

De stad als muze

Voor mij is Deventer niet enkel de plek waar ik leef. Het is ook mijn muze; een bron van inspiratie voor foto’s en gedichten door de prachtige gebouwen, de rijke historie en natuurlijk de IJssel. De stad biedt me daarnaast regelmatig een podium voor mijn muziek en poëzie. Zo hebben we er met NNENN ons album Snapshots of Eternity gemaakt en gepresenteerd. Productiehuis Oost-Nederland waar ik sinds 2014 mee samenwerk, is hier ook gevestigd. Zij bieden me in het algemeen een podium voor alles wat ik doe.

foto: Johanneke ter Stege

De IJssel

Niet eerder woonde ik zo dicht aan het water. Ik merk dat het invloed heeft op mijn manier van gedachten ordenen. Kijken naar stromend water doet iets anders met je ideeën dan in een bos lopen. Het is opener en zet meer in beweging. Wat ik de stad en haar bewoners hoop te bieden, is ze met andere ogen naar (details in) Deventer laten kijken. Dat is in het algemeen iets wat ik in mijn werk hoop te doen: mensen met andere ogen naar zichzelf en de wereld om hen heen laten kijken. Het komt ook terug in de muziek die ik met NNENN maak.

foto: Johanneke ter Stege

Voordeurenproject

Toen ik net naar Deventer was verhuisd, viel het me op dat er zulke bijzondere voordeuren te vinden zijn in de binnenstad. Die deuren heb ik gefotografeerd en uiteindelijk ontstond een project waarin ik de mensen achter de deuren interview. Het is mede geboren vanuit mijn wens om de diversiteit van de mensen in de stad te belichten en mijn nieuwsgierigheid te volgen.

Het Tuinfeest

Dit jaar ben ik gevraagd als gastprogrammeur van poëziefestival Het Tuinfeest dat plaatsvindt in de Middeleeuwse Deventer kloostertuinen. Ik zal dan in mijn eigen tuin dichters en muzikanten die ik bewonder ontvangen, waaronder Spinvis en Kees Spiering en doe met enkelen van hen iets samen. De verbindende functie die ik dan heb, smaakt nu al naar meer. Het lijkt me tof om hier poetry slams te organiseren om op die manier ook de jeugd van Deventer meer bij poëzie te betrekken.

www.johanneketerstege.com
persfoto Johanneke ter Stege van Iris Tempelaar
Voordracht Johanneke, foto: Rob van der Laan
foto: Johanneke ter Stege
foto: Johanneke ter Stege