JAN
mon

25 31

If Mayors Ruled the World…

31 October 2016

Ook gekeken naar Tegenlicht? Ook zo onder de indruk van Leoluca Orlando, de legendarische burgemeester van Palermo die in zijn stad de visumplicht heeft afgeschaft? Die Afrikaanse gelukszoekers persoonlijk welkom heet in zijn haven? Die een toekomst voor zich ziet waarin de economie groeit door een onbelemmerde circulatie van kapitaal, informatie, mensen, goederen en diensten.

Terwijl staten vaak machteloos en besluiteloos lijken, trekken gedreven burgemeesters de macht naar zich toe en experimenteren met radicale, oplossingen voor hardnekkige problemen. In zijn boek If Mayors Ruled the World (2013) neemt politicoloog Benjamin Barber het op voor de burgemeesters en pleit hij voor internationale samenwerking tussen steden in een Global Parliament of Mayors. Onlangs woonde Orlando de oprichting hiervan bij in Den Haag en lanceerde hij zijn aanpak. Tegenlicht roept de vraag op: kan één burgmeester het verschil maken en burgers het vertrouwen teruggeven in de politiek?

zie VPRO Tegenlicht: Italiaanse lente, zondag 30 oktober, NPO2:

Burgemeester Palermo ontvangt vluchtelingen met open armen.


Burgemeester Leoluca Orlando van Palermo, beroemd en geliefd als bestrijder van de mafia, is een man met een missie. Hij wil dat mobiliteit als mensenrecht wordt erkend. In zijn stad heeft Orlando de verblijfsvergunning afgeschaft. Afrikaanse gelukszoekers heet hij persoonlijk welkom in de haven. Onlangs kwam hij naar Den Haag om zijn aanpak te lanceren tijdens de eerste vergadering van het Global Parliament of Mayors. Kan één burgemeester het verschil maken..?