Hoe klinkt een stad op muziek?

ANtjYgv2zn8
21 September 2016

In aanloop naar U staat hier. De kunst, de stad en de toekomst delen we graag mooie projecten die aan het thema raken, van studenten, alumni en docenten van ArtEZ. Esther van Maanen studeert Jazz & Pop.

Hoe klinkt een stad op muziek?
Tijdens een lange busrit vorig jaar dacht ik erover na hoe tof het zou zijn als bij bepaalde locaties of gebouwen muziek hoort. Ik ben bijvoorbeeld heel benieuwd hoe mijn lievelingsgebouw zou klinken op muziek. Ik brainstormde verder over deze gedachten, tot ik het idee kreeg om een stad op muziek te zetten.

Steden fascineren mij. Het beweegt er continu, er is altijd wat aan de hand. Als ik door een stad loop, zie ik enorm veel verschillende mensen, hoor ik flarden van gesprekslijnen en proef ik allerlei sferen. Ik ben gaan nadenken over of en hoe je karakteristieke eigenschappen van een stad kan omzetten naar muziek. Uiteindelijk lijkt het me interessant om van verschillende steden een compositie te hebben. Het lijkt me leuk om m’n vrienden een muziekstuk te sturen in plaats van een ansichtkaart.

Ik kwam erachter dat ik anders omga met inspiratie dan normaal gesproken. Normaal poppen de ideeën op in mijn hoofd tijdens bijvoorbeeld een lange busrit. Daar ga ik dan vervolgens op doorwerken. Nu probeer ik ideeën te verzinnen aan de hand van vormen, architectuur, feiten over een stad en stadsgeluiden. Ik gebruik deze ‘stadsfeiten’ dus als startpunt.

Ik ben bezig met het omzetten van ‘stadsfeiten’ naar muziek of via muziektheorie naar muziek. Zo ben ik bezig met een melodie die ik afleid uit de vorm van een skyline, gebruik ik de begincijfers van een telefoonnummer van een stad als melodie. Ook gebruik ik flarden van gesprekken die ik hoor in een stad als ritme. Dit is een greep uit de honderden ideeën die ik heb of nog ga bedenken. In de video zijn hiervan een aantal voorbeelden te zien.

Op moment ben ik nog bezig met het proces om een stadscompositie van Berlijn te maken. Uiteindelijk wil ik dit uitvoeren met een miniorkest. Wil je op de hoogte blijven van dit project? Type dan ‘Citycompositions’ in op facebook.

Hier de youtubelink:
https://www.youtube.com/watch?v=ANtjYgv2zn8

related