publicationessaypodcastinterviewvideoblognewsonline coursespeopleAPRIA

Het boek van wonderlijk nieuwe dingen

blog
Toen ik afgelopen zomer mijn vakantieliteratuur ging inslaan in de plaatselijke boekhandel, viel mijn oog op de titel ‘Het boek van de wonderlijke nieuwe dingen.’ Het was het laatst verschenen boek (2014) van de Nederlands/Australische auteur Michel Faber, ook bekend van boeken als Lelieblank en scharlaken rood (2012) en Onderhuids (1999). In de voorbereiding op een studium generale dag met de titel Homo Technicus, waar we het alleen maar zullen hebben over wonderlijke nieuwe dingen, de perfecte vakantieliteratuur.

Faber beschrijft hoe dominee Peter Leigh, een voormalig junk en dakloze, wordt uitgezonden naar de planeet Oasis om aldaar de plaatselijke bevolking te bekeren. Zijn vrouw Beatrice blijft alleen achter. Peter leeft dus in een tijd waarin het technologisch mogelijk wordt om in nieuwe werelden te belanden. Hoe spannend is dat? Tegelijk brengen deze mogelijkheden allemaal nieuwe uitdagingen met zich mee. Want het is nogal wat om in een totaal ander universum te moeten functioneren. Peter Leigh moet zich niet alleen verhouden tot een nieuwe bevolking van buitenaardse wezens, hij krijgt ook een geheel nieuwe relatie met zijn vrouw die ergens op aarde is achtergebleven. En dan zijn daar ook nog de machtige eigenaren van USIC, de enige organisatie die de techniek, het geld en de macht heeft om mensen als Peter Leigh over te brengen naar de nieuwe planeet. Deze machtige pioniers zijn vanzelfsprekend op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor ons, mensen. Maar de manier waarop dat gaat heeft ook duidelijk zijn duistere kantjes.

Waar gaan technologische ontwikkelingen ons brengen in de toekomst? En vooral: wat heeft dat voor een invloed op ons menszijn? Dat is een van de thema’s die Michel Faber in zijn boek behandelt en waar hij op zijn manier invulling aan geeft. Bijzonder inspirerend en ook wel beangstigend. Michel Faber heeft na het schrijven van dit boek besloten om als auteur te stoppen. Als je niet beter wist dan zou je denken dat hij zichzelf te bang heeft gemaakt voor de toekomst. Misschien is dat ook wel zo, hoewel de werkelijke aanleiding een burn-out is veroorzaakt door het overlijden van zijn vrouw.

Een aanrader om te lezen voordat je je op 6 november verder gaat verdiepen in: wat het betekent om mens te zijn in een technologische toekomst.