Heel Gallië bezet?

rt1YqylWNXc
02 November 2016

Nee. Een kleine nederzetting bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven van de Romeinen in de omliggende legerplaatsen niet gemakkelijk…

Binnen de biotoop Zwolle bestaat een kleine zelfstandige onofficiële gemeente: Assendorp. Wanneer je aan de inwoners vraagt waar ze vandaan komen zegt men steevast: Assendorp en zelden Zwolle. Het is een bijzondere plek. De huizen staan dicht op elkaar en de sociale samenhang viert er hoogtij. De Assendorpers zijn vriendelijk maar strijdlustig, de eigen identiteit en de saamhorigheid moet en zal bewaard!

Het van origine links progressieve bolwerk heeft actieve inwoners die net als de inwoners van andere steden en dorpen “behoud” heel belangrijk vinden.

Als het even kan wordt er gerestaureerd of wordt iets in oude staat teruggebracht, en in het uiterste geval wordt er iets gemaakt wat lijkt op vroeger. Aangezien Assendorp voornamelijk bestaat uit woningen van rond 1900 en wat nieuwbouw uit de jaren 30, kunnen de inwoners hier al hun tijd in kwijt. Wanneer je op een willekeurige zaterdag door Assendorp fietst hoor je een koor van schuurmachines, boren en zagen.

Gezamenlijk zetten de Assendorpers zich in voor behoud. Zo gaat men samen aan de slag in de kloostertuin

Daarin heeft iedereen een eigen rol. Het resultaat wordt door de tuiniers zeer belangrijk gevonden, maar daar gaat het natuurlijk helemaal niet om. Samenwerken geeft status, aanzien en veiligheid. De grote boze wereld is ver weg, progressief samenwerken aan behoud.

Ook kent Assendorp zijn eigen historici. Dick en Coletta zijn een begrip, gewapend met hun diascherm en projector tonen ze overal voor iedereen die dat niet wil hun dia’s. Natuurlijk gaat het niet om de dia’s ansich, het op de bres springen voor behoud geeft statuur. Strijden voor behoud, niet opgeven, doorgaan.

Het is een verschijnsel wat Assendorp overstijgt, mensen houden niet van verandering, ook niet de mensen die zich voorstaan op hun progressiviteit. Mensen willen behouden, mensen willen geen nieuwe stad, mensen willen maar 1 ding: een stichting: vrienden van het behoud.

http://www.dwars.tv/
 

You are here

Art, the city and the future


one day festival10 Nov '16

related