publicationessaypodcastinterviewvideoblognewsonline coursespeopleAPRIA
Zine van Nour, Caline Elisya, Sarah en Amber gemaakt tijdens de workshop Fe-mini-isme

Fe-mini-isme x Tentoonstelling Bad Feminist

blog by Lotte van den Hoogen – 27 January 2020
dossier: Feminism
"I reject the mainstream feminism that has historically ignored or deflected the needs of women of color, working-class women, queer women and transgender women, in favor of supporting white, middle- and upper-class straight women. Listen, if that's good feminism -- I am a very bad feminist." - Roxane Gay
Bad Feminist (2014) is een essaybundel van de Amerikaans schrijfster Roxane Gay. In deze bundel vertelt Gay hoe zij de term feminisme eigen heeft kunnen maken door er kritisch naar te kijken. Kenmerkend is haar openheid over innerlijke tegenstrijdigheden. Ze durfde zich pas feminist te noemen toen ze besefte dat ze het nooit helemaal goed zou doen. Ze danst op muziek waarvan ze weet dat die vrouwonvriendelijk is en doet zich soms onnozel voor tegenover klusjesmannen 'omdat het gewoon makkelijker is om hen de macho uit te laten hangen'. De titel van Roxane Gay’s essaybundel is de inspiratie voor de expositie ‘Bad Feminist’ die vanaf 7 februari 2020 te zien is in de Melkweg, Amsterdam. Onderdeel van de expositie is mijn project Fe-mini-isme (www.instagram.com/fe.mini.isme/) waarmee ik in 2019 afstudeerde als docent Beeldende Kunst en Vormgeving bij ArtEZ.

Mijn werk bestaat uit een aangepaste tamponautomaat waar je mini-zines uit kan halen. De zines zijn geschreven door vrouwen én mannen en delen verhalen over onderwerpen als hoe als vrouw om te gaan met ongewenste opmerkingen, een vrouw zijn zonder kinderwens en de vorm van je borsten. Met dit project wil ik vrouwen verbinden door persoonlijke verhalen te delen. De interactie tussen de lezers en de zine-makers kan bijdragen tot wederzijds begrip. Zonder een oordeel te vellen over de schrijver of lezer. Deze kleine interacties zijn voor mij erg belangrijk en ik noem dit het fe-mini-isme.
Zine van Nour, Caline Elisya, Sarah en Amber gemaakt tijdens de workshop Fe-mini-isme
De tamponautomaat is een soort inside joke. Op feestjes had ik altijd het leukste contact met onbekende vrouwen op de wc: even zeiken dat de muziek te hard is, dat een jongen zich weer niet weet te gedragen of even iemand om een tampon vragen. En daarom de perfecte plek om een mini-revolutie te ontketenen.
De aangepaste tamponautomaat waar je mini-zines uit kan halen.
De tentoonstelling in de Melkweg gaf mij de mogelijkheid om mijn project verder te ontwikkelen en het gevoel van een afstudeerwerk wat af te schudden. Terwijl ik eerst mijn eigen ervaringen als uitgangspunt voor het de tamponmachine nam, ben ik mij nu gaan richten op het delen van de ervaringen van andere vrouwen. Roxane Gay zegt dat we 'het vrouw zijn' gemeen hebben, maar ook allemaal verschillende vrouwen zijn. Ik wil de zines inzetten om perspectieven van verschillende vrouwen te belichten.

"We are not just women. We are people with different bodies, gender expressions, faiths, sexualities, class backgrounds, abilities, and so much more. We need to take into account these differences and how they affect us, as much as we account for what we have in common. Without this kind of inclusion, our feminism is nothing." - Roxane Gay

Bij mijn afstudeertentoonstelling was de zine-workshop nog iets voor erbij. Nu is de workshop het hoofdonderdeel van mijn project geworden. Met een workshop breng ik vrouwen en mannen samen om ervaringen te delen en vervolgens samen zines te maken. Die verhalen kunnen wellicht anderen weer helpen.

Vrijdag 17 januari gaf ik een zine-workshop bij ArtEZ Arnhem en ik ben super trots op alle zines die er tijdens de workshop gemaakt zijn. In een korte tijd hebben alle deelnemers een mooi verhaal kunnen neerzetten. De workshop was zelfs zo'n succes dat het iets te druk was. Het is duidelijk dat mensen graag hun verhalen en ervaringen met elkaar delen. De volgende keer worden het dus meerdere sessies en kleinere groepjes. Want als je met persoonlijke verhalen bezig bent, mag je dat wel wat tijd geven.

Tijdens de tentoonstelling in de Melkweg zal er nog een workshop plaats vinden. Geïnteresseerd? Volg dan de Instagram @fe.mini.isme. Samen werken we aan een fijnere samenleving. Want elkaar soms nodig hebben, is geen zwakte, maar een vorm van zusterliefde.

Liefs, Lotte

PS 1 Ook ArtEZ-alumna Ellen Schreven is met haar afstudeerwerk ‘daarvindikwatvan’ (www.instagram.com/daarvindikwatvan/) in de Melkweg te zien.

PS 2 De Melkweg bestaat dit jaar vijftig jaar en er worden verschillende evenementen georganiseerd om dit te vieren. De expositie ‘Bad Feminist’ is hier één van en grijpt terug naar de lange en rijke traditie van de Melkweg als voorvechter van vrouwenrechten en het organiseren van vrouwenfestivals in de jaren ‘70.

Meer info:
www.melkweg.nl/nl/agenda/BadFeminist
www.instagram.com/fe.mini.isme/
Workshop Fe-mini-isme