publicationessaypodcastinterviewvideoblognewsonline coursespeopleAPRIA

Eindeloos verdwalen in The Book of Sand

blog
Het ging in première op het Holland Festival, maar eigenlijk hoefde je er de deur niet voor uit. The Book of Sand, de nieuwste multimediale voorstelling van componist, filmmaker, regisseur en scenarioschrijver Michel van der Aa verscheen als app voor smartphone en tablet en als website.

The Book of Sand is de eerste digitale, interactieve liedcyclus. Een jonge vrouw (de Australische popzangeres Kate Miller-Heidke) verzamelt zand dat door een geheimzinnige machine tussen de filmlagen verplaatst wordt. Geïnspireerd op de rol van oneindigheid, doolhoven en spiegels in de fantastische verhalen van Jorge Luis Borges, plaatst Van der Aa de performer in een virtuele ruimte waar alle plaatsen van de wereld gelijktijdig aanwezig zijn. Drie parallel lopende filmlagen geven andere perspectieven en introduceren nieuwe elementen en personages. Zo kun je telkens een ander pad door het verhaal kiezen. De zang is in de verschillende filmlagen hetzelfde, de muzikale begeleiding is telkens anders maar sluit telkens naadloos aan op de andere laag. De interactieve vorm van de voorstelling is een artistieke keuze geweest. De kijker hoeft van Van der Aa geen passieve toeschouwer te zijn maar kan zelf de regie voeren.

Voor zijn baanbrekende rol in de muziekwereld, de vanzelfsprekendheid waarmee Van der Aa zijn muzikale idioom weet te combineren met beweging, film, internet, theater, elektronica en visuele elementen, krijgt hij op 26 oktober de Nederlandse Staatsprijs voor de kunsten, de Johannes Vermeer Prijs 2015, uitgereikt door Minister van Cultuur Jet Bussemaker.
Je kunt de opera bekijken op www.thebookofsand.net

Op 6 november kun je Michel van der Aa ontmoeten bij ArtEZ studium generale. Hij geeft een workshop waarin je kennis maakt met zijn werkwijze en ook geeft hij een interview. Wauw!
Michel van der Aa Photo: Marco Borggreve