publicationessaypodcastinterviewvideoblognewsonline coursespeopleAPRIA

Een paar deuren verderop

blog by Reinout Dijkstra – 19 October 2016
In aanloop naar U staat hier. De kunst, de stad en de toekomst delen we graag mooie projecten die aan het thema raken, van studenten, alumni en docenten van ArtEZ. Reinout Dijkstra studeerde dit jaar af bij Illustration Design.

Zwolle bestaat voor mij uit mijn kamer, waar ik eet, ontspan en slaap, de academie waar ik elke dag heen ga om te werken, een aantal kamers en kroegjes waar ik tijd doorbreng met mijn vrienden en waar wij samen biertjes drinken. Deze plekken heb ik meerdere malen als onderwerp genomen voor tekeningen. Elke plek heeft zijn eigen motieven die een ritme creëren in de beelden.

Op één van mijn nachtelijke wandelingen door mijn buurt werd ik me opeens bewust van de vele plekken waar ik nooit kom. Overdag loop ik er zo voorbij, maar wanneer het donker is tekent het licht van deze ruimtes zich af tegen de heersende duisternis. Voor mijn afstudeerwerk heb ik besloten om tekeningen te maken van de fysieke plekken waar anderen leven.

Zo heb ik acht studentenkamers bezocht in een grote nieuwbouwstudentenflat waar ik nooit eerder een stap binnen had gezet. Alle ruimtes zijn vrijwel identiek qua indeling. Hier heb ik bewust voor gekozen om de mogelijke verschillen te benadrukken. Wat mij opviel was dat zich achter elke deur een wereld op zich bevindt. Elke plek voelt compleet anders aan dan alle voorgaande. De spullen in de kamers geven de ruimte een unieke sfeer. De ruimtes vertellen hoe de bewoners met hun plek omgaan en hoe zij leven. Ik geloof dat zo’n ruimte veel facetten van je persoonlijkheid weergeeft. De spullen die je koopt voor in je kamer, de mate van rommeligheid, het kleurenpalet en hoe het samenkomt.

Ik heb veel tekeningen gemaakt dit jaar, van mijn eigen leefruimte, buiten op straat en van de leefruimtes van anderen. Hier heb ik uiteindelijk een beeldverhaal van gemaakt. In ongeveer vijftig pagina’s neem ik de toeschouwer mee in mijn overpeinzingen en mijn ontdekkingen. Met mijn werk wil ik momenten uit mijn leven delen met anderen. Kleine bevindingen, gedachtegangen of het gevoel wat je hebt bij een situatie.
 
http://reinoutdijkstra.blogspot.nl/