publicationessaypodcastinterviewvideoblognewsonline coursespeopleAPRIA
In aanloop naar U staat hier. De kunst, de stad en de toekomst delen we graag mooie projecten die aan het thema raken, van studenten, alumni en docenten van ArtEZ. Bewegen in de stad is een project van ArtEZ Academie van Bouwkunst voor het netwerklectoraat Future Urban Regions. Samen met de Gemeente Arnhem is het onderwerp van dit onderzoeksproject voor de derdejaars studenten van de masteropleiding Architectuur vastgesteld. In vier verschillende blog berichten de studenten over hun onderzoek en de resultaten. In deze case study laten Harm Diesvelt en Diederik Mulder zien hoe bewegen in de stad voor verschillende bewoners en gebruikers vorm kan krijgen.

Dynamische buurtpleinen

De Arnhemse woonwijk Elderveld is gebouwd in de jaren ’70. Het merendeel van de oorspronkelijke bewoners woont er nog, waardoor er sprake is van een toenemende vergrijzing. Elderveld is een typische bloemkoolwijk en is opgedeeld in verschillende buurten. Door deze opzet is er weinig sociale controle, voelen de bewoners zich onveilig en zijn zij eenzaam. Hoe kunnen we deze groep ouderen uitnodigen om meer te gaan bewegen?

Door de veranderingen in de maatschappij vinden steeds meer zaken aan huis plaats. Ook de zorg en verzorging voor ouderen vindt steeds meer bij de mensen thuis plaats. Door middel van buurtpleinen op diverse locaties in Elderveld komt er verandering op buurtniveau. Op deze buurtpleinen komen bestaande functies samen. Elk buurtplein wordt uitgerust met een paviljoen waar de apotheker, kapper of fysiotherapeut dichtbijzorg kan verlenen. Je kan hier terecht voor een kopje koffie of wat te eten. Of je kan je de rollator of scootmobiel laten repareren in het repaircafé. Verder is er een pakket afhaalpunt en een mobiele supermarkt. Op de buurtpleinen is ook ruimte voor andere activiteiten, zoals sportevenementen of barbecues.

Ontwerp met ambitie

“We hebben gekozen voor een modulair concept met het thema ‘de boerenschuur’. Dit als verwijzing naar de boerderijen die hier vroeger hebben gestaan en nog steeds staan.” Vertelt ontwerper Harm Diesvelt enthousiast. “Door het modulaire karakter zijn de paviljoens aan te passen aan de behoeftes van de buurtbewoners.”

Studiegenoot en medeontwerper Diederik Mulder beschrijft het duurzaamheidaspect. “Vanuit de wijk kregen we de vraag of we een oplossing konden bedenken voor de duurzaamheidambitie van de gemeente Arnhem. Het gehele paviljoen staat daarom in het teken van het opwekken van groene energie. Zo zijn de afmetingen van het paviljoen afgestemd op de PV-cellen (zonnepanelen red.). Op deze manier hebben we een volledig zelfvoorzienend gebouw ontworpen dat zelfstandig kan functioneren.”

Digitaal buurtplein

Met een buurt-app worden de functies gekoppeld aan de buurtpleinen. In de app is onder andere het programma voor elk buurtplein inzichtelijk gemaakt. Door de thuiszorg naar de buurtpleinen te verplaatsen worden ouderen gemotiveerd om de straat op te gaan. Hierdoor ontstaat er meer beweging in de buurt. Een direct gevolg hiervan is dat er meer sociale controle is in de wijk en dat mensen elkaar eerder ontmoeten. Het concept om de virtuele wereld met de fysieke werkelijkheid te combineren op de buurtpleinen is niet uniek voor Elderveld. Op meer plaatsen in Nederland is deze vraag actueel.

Magazine
Introductie onderzoek
Dynamische Buurtpleinen
Filmserie