SEPT
thu

08

tue

20

tue

27

OKT
wed

05

Dus Ik Ben

Author: Catelijne de Muijnck – 28 May 2014

In de televisieserie G8 – Dus Ik Ben van de Humanistische Omroep gaan Stine Jensen (filosoof en spreker tijdens het SG-festival Friends) en René Gude (denker des vaderlands) op zoek naar antwoorden op een aantal prangende vragen van deze tijd. In de aflevering van 28 april j.l. stond het thema van het volgende SG-festival centraal met de vraag: ‘Wat moet ik doen om mijn leven zin te geven nu er zoveel te kiezen is?’

In de inleiding spreekt Stine Jensen met filosoof en muzikant Frank Meester, die zichzelf omschrijft als iemand die heel veel dingen doet in zijn zoektocht naar zingeving en de verwerkelijking van wie hij is. Dat hij door de hoeveelheid van dingen ze eigenlijk alleen maar vrij oppervlakkig kan doen, deert hem niet zo. Tevreden hobbelt hij van doel naar doel naar doel…. Moet je natuurlijk wel eerst een doel vinden….. En hoe doe je dat?

Ze kijken samen naar een fragment van de documentaire ‘Alles wat we wilden’ van Sarah Domogala, een visueel tijdsdocument dat vier jonge, creatieve, ambitieuze mensen volgt die ogenschijnlijk een glanzend en gelukkig leven leiden. Maar in de film blijken ze eigenlijk behoorlijk depressief en gestrest te zijn: ‘alles mag, alles kan, maar er is geen kader, en als het niet lukt is het je eigen schuld.’ Ze lijden aan een overvloed aan mogelijkheid en keuzes. Dat je moet doen wat je zelf wilt, zit ze in de weg. Want ze weten helemaal niet wat ze zelf willen. Dat probleem verklaart volgens Stine Jensen de populariteit van levenskunstfilosofen als Alain de Botton die hulp bieden bij geestelijke nood.

Deze aflevering over zingeving gaan ze te rade bij de jonge Australische filosoof Damon Young. Volgens hem moet je maar accepteren dat jij de enige bent die betekenis kan creëren en zijn eigen leven zelf moet vormgeven. Je moet daar vervolgens niet te lang over blijven nadenken. Je moet je leven vooral vorm en richting geven door te DOEN. Ga sporten en ontdek dat het je karakter kan vormen, creatief kan maken, kennis kan laten maken met het sublieme, je nederig of trots kan maken, moed kan geven of vertrouwen. Bouw een band op met een paar kunstwerken en maak contact met je eigen gevoel en leer daardoor jezelf en de wereld beter te begrijpen! Doe! Dat kan je uit je ik-gerichtheid halen, handvatten geven in het dagelijks leven en richting geven aan je ontwikkeling.

http://www.npo.nl/human-g8-dus-ik-ben/22-04-2014/VPWON_1219535
https://www.2doc.nl/documentaires/series/hollanddoc/2010/alles-wat-we-wilden.html

Surfing & Diving

A one day festival on depth and meaning in a world of superficial temptations.


one day festival07 Nov '14

related