SEPT
thu

08

tue

20

tue

27

OKT
wed

05

dossier Sexuality

De L’Origine du Monde(s) van nu

14 February 2018

Mister Motley besteedde onlangs aandacht aan seksualiteit in/en hedendaagse kunst. Lees hier het gehele artikel van Ellis Kat, met een bespreking van het werk van kunstenaars Melanie Bonajo, Barbara Broekman, Berend Strik en Cai Guo-Qiang. Alvast een voorproefje op het artikel:

“Het was het jaar 1866 toen Gustave Courbet de wereld choqueerde met zijn L’Origine du Monde. Het schilderij toont een close-up van een met donker dons bedekte vagina, die speels onder een maagdelijk wit laken tevoorschijn komt. Het werd zo aanstootgevend bevonden, dat het werk jarenlang achter een fluwelen gordijn tentoongesteld is, alsof het publiek op een lieflijke, maar grijpbare manier tegen geschilderde pornografie in bescherming moest worden genomen: alleen voor de ogen van hen die het gordijn opzij durven te trekken, is dit scandaleuze werk zichtbaar. De viezeriken. […]

Inmiddels zijn we zo’n 150 jaar verder: het gordijn voor L’Origine du Monde is niet meer en de kijk op het naakt en seksualiteit heeft zich ontwikkeld.”

ArtEZ studium generale organiseert het programma SEX & the Sexual Politics of the Gaze, met daarin een programma over seks, kunst en spiritualiteit van Mister Motley. Gasten zijn o.a. Koes Staassen en Fleur Hulleman. Kom op 15 maart naar Mister Motley’s Kunstenaarscafé en praat mee!

SEX & the Sexual Politics of the Gaze

one day festival15 Mar '18