publicationessaypodcastinterviewvideoblognewsonline coursespeopleAPRIA
Esmay Groot Koerkamp, nieuwe tekening voor serie waar ik op dit moment mee bezig ben.

De kleine en grote misères in iedereen

blog
We hebben ook dit keer weer studenten, alumni en docenten van ArtEZ verzameld wiens werk raakt aan de thematiek van ons festival. Zij bloggen in aanloop naar het festival Lost in transition. Eerste in de rij is Esmay Groot Koerkamp, zij studeerde in 2016 af bij Fine Art Media.
 
Voor mijn werk kijk ik veel naar mythische en prehistorische schilderingen, tekeningen en beelden. Ik vind ze interessant omdat het volksvertellingen zijn. In deze beelden zie je waar de mensen in die tijd mee bezig waren en wat voor hen belangrijk was. Vaak is het symbolisch afgebeeld: vliegende figuren, goden, dieren met menselijke trekken, mensen met dierlijke trekken. Onze verre voorouders zochten naar verklaringen en daar werden beelden bij bedacht. Die beelden werden omgezet in een beeldtaal, die zo vaak werd herhaald dat het waarheid werd.

Ik pas dit ook toe in mijn werk door hedendaagse eisen uit de maatschappij te verbeelden en alle figuren in mijn tekeningen een symbolische waarde te geven. Hierbij maak ik zoveel mogelijk gebruik van producten en gedragingen van deze tijd: Nike logo’s, mobieltjes, kleding, onderwerpen en houdingen. Toch gaan mijn tekeningen over dezelfde onderwerpen als duizenden jaren geleden: geboren worden, liefde bedrijven, beproevingen doorstaan, sterven en de wedergeboorte.

Ik worstel in de huidige samenleving met de constante druk te moeten kiezen. Ik weet niet wat ik wil, wanneer ik het wil en hoe ik het wil. Dat leidt ertoe dat ik soms liever niet kies en me wil verstoppen, thuis blijf. Ik heb moeite het leven vast te pakken, zelf mijn keuzes te maken en daar dan vol voor te gaan. Ik merk dat ik niet de enige ben die moeite heeft een plek te vinden in de huidige maatschappij. Wil ik eigenlijk wel een plek in deze maatschappij?

Deze angst wordt juist veroorzaakt door de enorme vrijheid die ik heb. Als niets en niemand me tegenwerkt en ik alles kan kiezen wat ik wil, maar het lukt toch niet… Dan ligt het dus aan mij. Er is niets wat me tegenhoudt, behalve ikzelf. Ik ben op zoek naar houvast en vind dit in mythische schilderingen, tekeningen en beelden. De zoektocht naar je ware ik is kortom van alle tijden en zit in ieder mens, ongeacht opleidingsniveau, afkomst, salaris etc.

Hiermee plaats ik mezelf in een groter geheel, vervul ik slechts een minuscuul onderdeel in de zoektocht van de mens. Het maakt mijn eigen misère minder beknellend en het belang van het grotere verhaal duidelijker.


www.esmaygrootkoerkamp.nl
Esmay Groot Koerkamp, nieuwe tekening voor serie waar ik op dit moment mee bezig ben.
Esmay Groot Koerkamp, tekening uit de serie ‘Big World 4 Lovers’.