SEPT
thu

08

tue

20

tue

27

OKT
wed

05

College in een nachtclub

Author: Fleur Bokhoven – 15 October 2014

Vorige week verscheen in de Volkskrant een artikel over de Universiteit van Nederland. De oprichters zijn Alexander Klöpping, de tech-guy uit DWDD, en Marten Blankesteijn. Hun streven is om ‘al die kennis die verstopt zit in universiteiten te delen met een breder publiek.’ Het idee is simpel: een hoogleraar die boeiend kan vertellen, geeft een college van slechts een kwartier over zijn vakgebied. De setting is niet een saaie collegezaal, maar de Amsterdamse nachtclub AIR. De colleges worden gefilmd en online geplaatst. Inmiddels staan er 180 colleges online met 3 miljoen views. De Universiteit van Nederland belooft: “De beste hoogleraren van Nederland geven gratis college op internet. Elke werkdag komt er een nieuw college online, en elke week een nieuwe hoogleraar.”

Deze colleges zijn hartstikke populair en ze staan niet op zichzelf. Andere initiatieven waarbij het brein een avondje uit mag, zijn eveneens hipperdepip. Zo zijn er soortgelijke evenementen zoals de serie Theatercolleges, de College Club en het door de filosoof Alain de Botton opgerichte The School of Life. Ook daar staan ze trappelen om kennis te vergaren in een prettige uitgaanssfeer. Want na het college is er tijd voor een drankje, kletsen en dansen. En je komt niet in je dagelijkse kloffie, nee, de meesten kleden zich voor een avond uit.

Het zijn avondjes-uit-met-diepgang. Hé, dat klinkt bekend: het verbinden van kennis opdoen met een fijn avondje uit, het nuttige met het aangename verenigen, dat doet denken aan SURFEN & DUIKEN!
 
Lees hier het artikel uit de Volkskrant.
Zelf een college van de Universiteit van Nederland bijwonen? Check hier de site.
 

Surfing & Diving

A one day festival on depth and meaning in a world of superficial temptations.


one day festival07 Nov '14