NOV
wed

03

wed

10

tue

23

Chaos & Conflict………..Wat doe jij?

09 December 2015

In een wereld waar we elke dag via de media worden geconfronteerd met aanslagen, stromen vluchtelingen en oorlog – ver weg,  maar ook heel dichtbij – vraag ik me regelmatig af hoe ik me tot al deze ellende moet verhouden. Iedereen is van slag. Soms ben je geneigd de televisie uit te zetten om even niet geconfronteerd te worden met deze ellende. Of juist alle goede initiatieven om vluchtelingen te helpen op facebook te liken. Wat doe je als mens? En wat doe je als kunstenaar?

De Nigeriaanse curator, kunstcriticus en museumdirecteur Okwui Enwezor sprak zich op de 56e biënnale van Venetië in zijn tentoonstelling All the World’s Futures uit door een expositie neer te zetten waarin kunstenaars reflecteerden op deze wereld; een tijd van chaos, onzekerheid, onveiligheid. Veel werk van allerlei kunstenaars die in woord, beeld, geluid en beweging inderdaad hun visie op onze samenleving gaven. ‘En dan…’, vraag je je af. We weten toch allemaal wel dat het ellende is?  Is dat dan de functie van kunst, om te reflecteren op de samenleving? Of moet het veel verder gaan? Zoals de in 2010 overleden Oostenrijkse theatermaker Christoph Schlingensief, hij wist met zijn werk heel wat teweeg te brengen. Hij maakte een performance waarbij in containers wonende asielzoekers in een Big Brother-achtig programma een voor een weggestemd konden worden. Zowel de reactie van extreemrechts als van -links was veelzeggend. Rechts benadrukte dat het nooit zó inhumaan zou zijn. Links kwam niet verder dan een humanere versie van het rechtse asielbeleid te bepleiten – geen werkelijk alternatief. Schlingensief riep links expliciet op om met betere argumenten te komen tegen zijn performance, daarmee agerend tegen het feelgood-activisme dat linkse kunstenaars zo vaak hanteren.

Op 12 februari praten, discussiëren en werken we over chaos en conflict. Met kunstenaars, wetenschappers, ervaringsdeskundigen kijken we naar wat chaos en conflict betekent voor de wereld en ons menszijn. We spreken over wat oorlog de mensheid in historische en biologische zin heeft gebracht, we hebben het over de rol van kunst in een chaotische en conflictueuze samenleving, over de gevolgen van chaos en conflict voor mensen, over engagement en over jou!

Vormgevers Kok Pistolet hebben aan de hand van enkele simpele uitgangspunten gezocht naar een vorm die je oproept je af te vragen waar jij staat. Kom jij als kunstenaar in actie? Ja? Nee? Misschien?

related