JAN
wed

20 21

fri

22

mon

25 31

Alice, de zorgrobot

06 September 2015

NRC publiceerde maandag een artikel over Alice, de zorgrobot. Ons festival Homo Technicus haakt weer fijn in op de actualiteit. Alice is een kleine zorgrobot. Haar gezicht lijkt op een schattig popje, haar lijf is van plastic. Alice zit op de bank bij een bejaarde vrouw in een zorginstelling en voert een gesprek. ‘Hoe gaat het met u, mevrouw?’ en ‘Voelt u zich wel eens eenzaam?’ Sander Burger maakte hier de docu Ik ben Alice over.

Het is een prachtige ontwikkeling, een zorgrobot die ouderen helpt de eenzaamheid te verdrijven. Maar ik moet wel even aan het idee wennen, is het moreel wel verantwoord? Dat is precies de vraag waar de onderzoekers het onderzoek mee startten. Na afloop van het succesvol verlopen onderzoek bleek het precies omgekeerd: konden ze de ouderen het gezelschap van de robot wel ontzeggen?

De zorgrobot laat zien hoe vergevorderd de technologie is en dat die in hoge mate ingrijpt in ons dagelijks leven. Techniek neemt de wereld over, de Homo technicus is een feit. Tijdens Homo Technicus onderzoeken we samen met kunstenaars, wetenschappers, ondernemers en denkers wat het betekent om mens te zijn in een technologische toekomst.
 
Je kunt de documentaire van Sander Burger hier terugkijken. En daarmee zeggen we: adieu, fijne zomer en graag tot na de vakantie!