DEC
tue

21

Michel van der Aa

07 October 2015

Componist en regisseur Michel van der Aa (1970) is een rasechte multidisciplinaire kunstenaar die compositie combineert met film- en toneelregie en het schrijven van scripts. Klassieke instrumenten, stemmen, elektronische klank, acteurs, theater en video vormen evenzovele uitbreidingen van zijn vocabulaire.

Michel studeerde bij Diderik Wagenaar, Gilius van Bergeijk en Louis Andriessen en stak zijn licht op aan de New York Film Academy en bij het Lincoln Center Theater Director’s Lab. Zijn muziek wordt wereldwijd uitgevoerd door de meest vooraanstaande ensembles en orkesten; als componist stond hij centraal tijdens het Perth Tura New Music Festival en het Holland Festival.

Michel sleepte diverse prijzen in de wacht. Zo won hij de Gaudeamus Prijs, de Grawemeyer Award en de Mauricio Kagel Muziekprijs. Veel lof kreeg hij voor zijn multimediawerken, waaronder de opera’s One, After Life en The Book of Disquiet, en de concertwerken Up-Close en Transit, waarvan hij zowel de gefilmde als de podiumelementen heeft geregisseerd.

Sinds 2011 is hij ‘huiscomponist’ van het Koninklijk Concertgebouworkest dat eind vorig jaar zijn Vioolconcert voor Janine Jansen in première bracht. In 2013 stond Michel’s filmopera Sunken Garden op het programma in het Holland Festival. Voor zijn baanbrekende rol in de muziekwereld, de vanzelfsprekendheid waarmee hij zijn muzikale idioom weet te combineren met beweging, film, internet, theater, elektronica en visuele elementen, ontvangt Michel op 26 oktober de Nederlandse Staatsprijs voor de kunsten, de Johannes Vermeer Prijs 2015.

Michel van der Aa gaf een workshop multimediaal opera maken samen met Frank van der Weij op 6 November 2015.

https://www.vanderaa.net/

Frankenstein Festival

A three-day festival on man and art in a technological future


one day festival06 Nov '15