videopodcastblogessayinterviewnewspublicationpeopleAPRIAonline courses

The Studium Generale programme is established in collaboration with students and teachers at ArtEZ and many other artists and researchers. Here you can find an overview of all our guests and partners.

Barbara Visser

people
Barbara Visser (Haarlem, 1966) studeerde fotografie en audiovisuele beeldende kunst aan de Gerrit
Rietveld Academie in Amsterdam, de Jan van Eyck Academie in Maastricht en de Cooper Union in New York.

Kenmerkend voor Vissers kunstpraktijk is de diversiteit van projecten en de samenwerking die zij daarbij aangaat met mensen uit vakgebieden als architectuur, literatuur en wetenschap. Vanuit deze praktijk was en is zij tevens werkzaam als docent aan diverse kunst– ontwerp– en architectuuropleidingen in Nederland en daarbuiten. Haar huidige werk bestaat voornamelijk uit het maken van films.

Van april 2014 tot augustus 2017 was Barbara Visser voorzitter van de Akademie van Kunsten van de KNAW, opgericht om de band tussen kunst en wetenschap, kunst en maatschappij en de kunsten onderling te versterken. In 2017 was zij interim artistiek directeur van IDFA, het International Documentary Filmfestival Amsterdam, dat in dat jaar haar feestelijke 30e editie beleefde.

Zij won diverse prijzen voor haar werk, waaronder de IDFA/ Mediafonds scenarioprijs (2010), de dr. A. H. Heineken Prijs (2008), de David Roell Prijs van het Prins Bernhard Fonds, de Friedrich Vordemberge-Gildewart Preis (CH) (2000), de Prijs Jonge Belgische Schilderkunst/ Prix Jeune Peinture Belge (1999) en de Charlotte Köhler Prijs van het Prins Bernhard Fonds (1996).
events:

Leesgroep de Kunst van het Feminisme met Barbara Visser

Durven we de geschiedenis van de moderne kunst te herschrijven ten faveure van een vrouw?


reading group03 Dec '19