publicationessaypodcastinterviewvideoblognewsonline coursespeopleAPRIA

Sporenwandeling door Arnhem

Fotoverslag van de wandeling op 29 mei 2024

news 04 June 2024
De Diversiteit en Inclusie cirkel ArtEZ & Keti Koti Comité Arnhem organiseerden op woensdag 29 mei 2024 een sporenwandeling door Arnhem. Tijdens deze indrukwekkende wandeling namen we wat foto's die we graag met je delen.
‘De manier waarop deze tour de geschiedenis tot leven bracht, was indrukwekkend en liet me beseffen hoe groot de impact ervan op de stad nog steeds is.’Crystal Hassell, deelnemer aan de sporenwandeling
Else Gootjes (Gelders Archief) vertelt over de ramen in het Duivelshuis (Stadhuis Arnhem) waarop afbeeldingen van mensen van kleur.
Kaart Paramaribo, Suriname van de plantage Arnhem. Vroeger heette Paramaribo Nieuw Middelburg
Schip van kruidnagels uit de collectie van Museum Arnhem. Met deze schepen werden de kruiden geplunderd voor de Europeese markt.
Tijdens de sporenwandeling namen Else Gootjes en Barbara Esseboom ons mee door de koloniale geschiedenis van Arnhem. Samen verkenden we de geschiedenis die in de stad nog steeds tastbaar is. Samen met de groep stelden we vragen als: Wat betekent de koloniale geschiedenis van de stad voor mij en voor jou?
Afbeelding van een borduurwerk gemaakt door een vrouw uit Arnhem in de periode voor 1863 waarin zij verzet toont tegen de slavernij. Op de afbeelding staat een muisje in een kooi. Dit werk is een tastbaar bewijs dat er verzet was tegen de slavernij ook vanuit vrouwen. Ook de stem van vrouwen is in historische (geschreven) documenten ondervertegenwoordigd. Daarom is dit een bijzonder object.
Detail van het borduurwerk met een tekst over de slavernij.
Na afloop deelden we ervaringen met elkaar. Crystal Hassell, trainer, theatermaker en coach, verwoordde het mooi:

'Tijdens de tour door Arnhem, geleid door Barbara Esseboom en Else Gootjes, werd de geschiedenis tastbaar; de sporen van het koloniale verleden zijn nog steeds te vinden in het huidige straatbeeld. De manier waarop deze tour de geschiedenis tot leven bracht, was indrukwekkend en liet me beseffen hoe groot de impact ervan op de stad nog steeds is.'
Rozet, start rondleiding. We ruiken aan een kruidnagel, een van de dingen die de VOC naar Nederland vervoerde.
Rozet, start rondleiding. We ruiken aan een kruidnagel, een van de dingen die de VOC naar Nederland vervoerde.
Kruidnagel, een van de dingen die de VOC naar Nederland vervoerde.
Prediker Johannes Stolk streefde voor gelijkwaardigheid en daarmee tegen slavernij. In 1794 hield hij een openbare toespraak in Arnhem. Dit werd niet gewaardeerd in de gemeente. Hij werd zelfs uit de stad verbannen.
Barbara Essenboom (Keti Koti Arnhem) vertelt over een Surinaams meisje dat in de 18de eeuw in Arnhem woonde.
Voor het huis van Anna op Vossenburg, een Surinaams meisje dat in de 18de eeuw in Arnhem woonde. Anna op Vossenburg | Mijn Gelderland