publicationessaypodcastinterviewvideoblognewsonline coursespeopleAPRIA

Online cursus The Body

Drie lessen over het lichaam om in je eigen tijd te volgen

news 21 December 2022
dossier: Body and power(lessness)
Na de online lessenserie over LAND, presenteren we een gloednieuwe online cursus over het lichaam, opgesteld door ArtEZ-docent en -onderzoeker Isis Freitas Vale Germano. Volg hem op je eigen moment en in je eigen tempo. Met filmpjes, teksten, theoretische en praktische opdrachten. Bekijk de cursus hier.
Met deze gratis online cursus:

Leer je hoe je je op verschillende manieren en vanuit verschillende vormen van (onderbelichte) kennis kunt denken over lichamen.
Krijg je inzicht in hoe begrippen als performativiteit, validisme, uitsluiting en inclusie, body politics en de cyborg helpen om op een genuanceerde en kritische manier te kijken naar de manier waarop we in onze cultuur omgaan met lichamen.
Zet je stappen om deze perspectieven op het lichaam toe te passen in je artistieke werk.

Les 1: Introductie
De eerste les is een algemene introductie op HET LICHAAM als thema. Via deze les duik je dieper in het levende lichaam zoals je eigen lichaam, en het lichaam als idee: hoe we denken óver het lichaam.

Les 2: Ziek, Zwak of Monsterlijk? Gezondheid als normatieve categorie die mensen uitsluit
De tweede les gaat over gezondheid als normatieve categorie die mensen uitsluit. Normen voor wat geldt als een ‘goed’ of ‘gezond’ lichaam zijn niet simpelweg een biologisch gegeven, maar zijn cultuur-en tijdgebonden. Kunst heeft altijd bijgedragen aan het verbeelden van, en denken over, het “normale lichaam”.

Les 3: Het Lichaam in relatie tot technologie
De derde en laatste les uit de serie gaat over het lichaam en technologie. Hoe verandert technologie ons lichaam? Wat is onze toekomst, als soort, in een wereld waar technologie en het biologische lichaam steeds meer samenwerken? En wat is de rol van kunst als we willen onderzoeken wat technologie met ons doet, wat wij doen met technologie?

Bekijk de online cursus Body and Power(lessness) hier.