publicationessaypodcastinterviewvideoblognewsonline coursespeopleAPRIA

Man verdient ook meer in kunstwereld

Onderzoek en rapport van WOMEN Inc & ABN AMRO

news 05 September 2022
Zeventig procent van de studenten op de kunstacademie is vrouw, maar toch wordt de kunstwereld gedomineerd door mannen. Ze verdienen vijftig procent meer, hangen vaker met hun werk in musea en bezetten veruit de meeste topfuncties. Women Inc. kaart dit met een nieuw onderzoek aan.
Je zou het niet direct van deze sector verwachten, maar de loonkloof in de beeldende kunsten is nog veel groter dan elders, stelt Women Inc. Met ABN Amro heeft de organisatie die zich inzet voor de emancipatie van vrouwen een verkennend onderzoek gedaan naar gender(on)gelijkheid in de kunstwereld.

Vrouwen hebben wel de ambitie om kunstenaar te worden: 70 procent van de studenten op de kunstacademie is vrouw. Maar uiteindelijk verdienen mannen veel meer. Mannen verdienen er een gemiddeld jaarinkomen van een kleine 15.000 euro mee, vrouwen minder dan 10.000 euro. Mannen verdienen dus 50 procent meer.

Voor het onderzoek Een nog onverteld verhaal is literatuuronderzoek gedaan en zijn gesprekken met mensen uit de kunstwereld geïnterviewd, o.a. met Heske ten Cate (alumna ArtEZ / o.a. docent, programmamaker VPRO en artistic director van Nest, Den Haag), Jolien Verhaegen (alumna ArtEZ / o.a. manager GrachtenGalerie Utrecht) en Delphine Bedel (medeorganisator van ArtEZ Conferentie Roadmap to Equality in the Arts in the Netherlands (2020), kunstenaar, docent, uitgever, gespecialiseerd in fotografie, onderzoeker naar de missende data rond gendergelijkheid in de kunstsector).

Meer informatie op: www.womeninc.nl/onverteldverhaal/