publicationessaypodcastinterviewvideoblognewsonline coursespeopleAPRIA

Makerschap in vertragende tijd

Interviews in de serie TIJD

interview by Petra van Brecht and Erica Schoeman – 26 February 2024
dossier: TIJD / TIME

Petra van Brecht en Erica Schoeman studeren docent beeldende kunst en vormgeving aan ArtEZ. Tijdens hun stage bij Studium Generale spraken zij verschillende andere studenten over hun werk in relatie tot het thema TIJD. Centraal in deze ontmoetingen stond de vraag hoe tijd en makerschap zich tot elkaar verhouden.

Alles om ons heen gaat en moet snel, maar als makers verlangen we vaak naar vertraging. Naar tijd om te kunnen spelen met materiaal en nieuwe inzichten op te doen. Zo beschouwd is tijd het frame voor ons makerschap. Een frame dat we vaak laten dicteren door de klok. Zijn er misschien ook andere, tragere, tijdsdimensies die we voor ons makerschap kunnen inzetten?

In het kader van hun stage zochten Petra en Erica makers op die werken met een langzaam materiaal. Met niet-weten als uitgangspunt ontwierpen ze een ontmoeting met deze makers en hun materiaal. Ze volgden geen vaste koers van vraag en antwoord, maar lieten hun gedachten vrij op filosofische overwegingen. Hoe ervaar je tijd als je de lineaire logica loslaat? Wat levert dat op voor het makerschap?

Hun ontdekkingstocht naar tijd als creatief instrument hebben ze vertaald in een serie video essays die je als een ontmoeting kunt aangaan: zoekend, dwalend, mijmerend. Het is een weerslag van een samenzijn van makers en materiaal. De inzichten die ze daarbij hebben opgedaan, hebben ze weer opnieuw als materiaal geïnterpreteerd.

Bekijk hier Makerschap in vertragende tijd:

Makerschap in vertragende tijd


De metgezellen in deze ontmoeting waren: Carmen Molenaar, beeldend kunstenaar (BEAR/ArtEZ), Tessa Straver, studeerde af bij Product Design (ArtEZ) met haar project Com Panis, Lisa Kuiper, deeltijdstudent DBKV (ArtEZ), Erica Schoeman, deeltijdstudent DBKV (ArtEZ), Petra van Brecht, deeltijdstudent DBKV (ArtEZ), Arnhemse rivierklei, brooddeeg, kapel Dominicanenklooster Huissen.