publicationessaypodcastinterviewvideoblognewsonline coursespeopleAPRIA

Performance, activisme en angst

blog
Op vrijdag 13 april is de Nigeriaans-Amerikaanse curator, dichter en performancekunstenaar Jaamil Olawale Kosoko te gast bij Studium Generale in het programma White State – Black Mind. Come and join the conversation!

Hoe kan performance helpen om vormen van geweld en onderdrukking, met name in relatie tot Black identities, bespreekbaar te maken? Kosoko gaat in op deze vraag tijdens een filmvertoning met nagesprek, dat wordt geleid door curator Lara Staal. Zij sprak al met hem in het voorjaar van 2017, toen hij het festival Something Raw in Amsterdam opende met de voorstelling #negrophobia. In het interview, dat verscheen in het blad de Theatermaker, pleit Kosoko voor inclusiviteit en verscheidenheid: “Uiteindelijk beschikken we allemaal over intersectionele identiteiten – we staan allemaal ergens anders op de assen van ras, gender, seksualiteit, klasse. Ik heb hard gewerkt om mezelf mijn eigen verscheidenheid toe te staan. Ik denk dat er iets te zeggen valt voor hoe zwartheid ruimte kan creëren voor verscheidenheid.”

Inclusiviteit betekent ruimte maken voor complexiteit en multipliciteit, waarbij je van de ander kunt leren over dat wat je nog niet kent. Jaamil Olawale Kosoko roept in #negrophobia op om je angst daarbij niet uit de weg te gaan:
 
151935796
#negrophobia