publicationessaypodcastinterviewvideoblognewsonline coursespeopleAPRIA

Homo Technicus

blog by Fleur Bokhoven – 25 June 2015
Joehoe, daar zijn we weer! Even poetsen… zo, het stof is van de blog gepoetst. Graag doe ik het thema van ons volgende festival uit de doeken. Op 6 november presenteren wij Homo Technicus. Een festival over wat het betekent om mens te zijn in de toekomst. Maxim Februari sprak in zijn Kousbroeklezing vorig jaar onder andere over technologiekritiek: ‘Binnenkort maken meer dingen gebruik van het internet dan mensen – denk aan slimme energiemeters, medische apparatuur, monitorsystemen, sensoren in het landschap – en zonder ons medeweten praten die dingen met elkaar over ons. Wie weet wat ze allemaal bedisselen?’ Pretty scary toch?

Nanotechnologie, biotechnologie, informatietechnologie en neurowetenschappen raken steeds meer met elkaar verweven. De maakbare samenleving is een begrip waar je niet meer om heen kunt. Techniek neemt de wereld over. Zoals techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek stelt: ‘De tijd van het humanisme – van de vrije, autonome, op zichzelf staande mens – is definitief voorbij. Wij kunnen alleen nog op technische wijze mens zijn.’ Kortom, de Homo Technicus is een feit.

Tijdens het festival Homo Technicus onderzoeken we samen met kunstenaars en wetenschappers de nieuwe mens. Hoe leven wij straks in een wereld waar techniek niet meer is weg te denken? Wat zijn onze mogelijkheden, beperkingen en tegen welke ethische dilemma’s lopen wij aan? En hoe creëert de nieuwe mens een leefbare omgeving? Zal er een Nieuwe Mens ontstaan? En tot welke mensbeelden leiden deze ontwikkelingen? Uitgaande van de huidige kennis en creativiteit van Homo sapiens zijn de mogelijkheden legio; wat te denken van de Homo mobilis, Homo sensus, Homo prostheticus, Homo naturalis of Homo Sedentarius?

We presenteren een programma vol workshops waar kunst en wetenschap hand in hand gaan. Daarnaast is er een uitgebreid programma met lezingen, performances, interviews en meer dat we onder andere samen met het Rijksmuseum Twenthe organiseren.

Gasten die je kunt verwachten zijn: CREW (theatercollectief), Michel van der Aa (componist), Peter-Paul Verbeek (filosoof), Yvonne Dröge Wendel (beeldend kunstenaar), Pinar & Viola (beeldend kunstenaars/vormgevers), Kris Verdonck (theatermaker/beeldend kunstenaar), Elize de Mul (filosoof), Andros Zins-Browne (choreograaf), Tin Men and the Telephone (musici), Jonathan Reus (kunstenaar/onderzoeker), Marloeke van der Vlugt (theatermaker/onderzoeker), Dana Linssen (filmcritica), Judith van der Elst (antropoloog) en vele anderen.

Datum: 6 november 2015
Locatie: Enschede
Inschrijven vanaf 7 oktober 2015.
In de komende maanden zullen we hier ons onderzoek met je delen, gasten presenteren en zullen studenten van ArtEZ schrijven/tekenen over het onderwerp. Hou ons dus in de gaten!