OKT
tue

29

thu

31

NOV
tue

05

tue

05 19

mon

11

tue

12

fri

15

DEC
mon

16

JAN
mon

20

24 Sep '19

Talk Nishant Shah on Work and Labour

At the opening of the new academic year 2019/2020

On 11 September 2019 ArtEZ studium generale organized the event 'Hidden Histories'. Nishant Shah (Vive President Research) talked about Work and Labour. Missed it? Read this transcript.

21 Aug '19

Iedereen activist

column Janice Deul

Sinds een jaar of zeven maak ik me sterk voor meer diversiteit en inclusiviteit in de mode, maar mijn TED talk over the Power of Fashion uit 2014 was mijn echte coming-out als fashionactivist. Sindsdien ben ik me zo blijven noemen.

05 Jul '19

Hoe kun je in de huidige maatschappij een goed feminist zijn?

Interview met afstudeerder Sannah Aukes

ArtEZ studium generale bezocht de eindvoorstelling CLUB#FEMME van Muziektheater student Sannah Aukes (26). Tijdens dit laatste jaar van haar studie bezocht Aukes regelmatig de feministische leesgroep van studium generale.

05 Jul '19

Hello Summer!

Some reading, listening and viewing tips

Freedom, time and space. The ideal ingredients for reflection. We offer you some listening, reading and viewing tips for the necessary inspiration and ideas. For on the beach, in the hammock or while traveling. Enjoy your summer!

Dirk Vaessen, Brave Hendrik
05 Jul '19

Johnny Bravo

Afstudeerder Dirk Vaessen zoekt de grenzen en beperkingen van man-zijn

Beelden roepen vaak gevoelens, stellingen, vermoedens en speculaties op die onverenigbaar zijn. Dat geldt ook voor onze ideeën over man-zijn en mannelijkheid.

De tamponautomaat en zines van Lotte van den Hoogen
03 Jul '19

Een mini-revolutie vanuit het vrouwentoilet

Interview met afstudeerder Lotte van den Hoogen

ArtEZ studium generale besteedt veel aandacht aan feminisme en (gender)gelijkheid in haar huidige programmering. We zijn blij om te zien dat dit ook regelmatig door studenten wordt aangekaart. Een van hen is Lotte van den Hoogen (24).

15 x 23 x 60 cm, Das Leben des Baumes des Lebens, Wood and paper
05 Jun '19

Home, Das Leben des Baumes des Lebens

"The news depresses me," my son once said when he was only twelve years old. "Innocent children in refugee camps, how can we help?”

06 Feb '19

What could ArtEZ do to reach out?

Recommendations audience of ‘How about Love? In the Wake of the Nashville Statement

Friday January 25th we organised How about Love? In the wake of the Nashville Statement. A group of people came together to listen, share stories, thoughts, experiences and strategies.

04 Feb '19

Ook mijn eigen feministische knopje gaat om

Catelijne de Muijnck, programmamaker bij ArtEZ studium generale, beschrijft in onderstaande blog de totstandkoming van de onderzoekslijn rondom het thema feminisme.

04 Feb '19

Gedicht van João da Silva

Studium Generale organiseerde 25 januari 2019 een event naar aanleiding van de Nashville-verklaring, het pamflet tegen het homohuwelijk waarin wordt gesuggereerd dat homoseksuele gevoelens te ‘genezen’ zijn.

14 Jan '19

Je kunt het pas voelen als je het weet

Daan Borrel over vrouwelijke seksualiteit

‘Soms gedraag ik me als een bepaald soort geile, sexy, zwoele vrouw’, vertelde een meisje me laatst.

14 Jan '19

“Elke vrouw worstelt met de ruimte die ze mag innemen”

een interview met Rajae El Mouhandiz & Wieke ten Cate

In 2018 over de positie van de vrouw, het gevoel vrouw te zijn, te praten in kunst brengt zo zijn valkuilen met zich mee.

07 Jan '19

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Het is winter. Iedereen heeft het koud, we klagen erover, we zijn blij dat we vakantie hebben en tellen af naar het nieuwe jaar, waarin we allemaal opnieuw kunnen beginnen. We gaan het beter doen dit keer.

19 Dec '18

VII. Een brief

Beste Mark,
 
Allereerst zal ik mezelf voorstellen, want u kent mij niet. Mijn naam is Willemijn Kranendonk en ik woon in Arnhem.

12 Dec '18

Home, scenery

Gevolg gevend aan het verzoek van mijn architecten vriend A. – te lezen in Blog 1 No One Home – vond ik een brief in het archief waarin zijn zoon Lieven een kritische noot maakt bij de correspondentie tussen A. en zijn vrouw.

Lost Shrine, Mixed media on paper, 29,7 x 42 cm, Liesbeth Doornbosch, 2017
07 Nov '18

No One Home

De gedachte kwam al snel in me op niet thuis te geven aan het verzoek een blog te schrijven over HOME.

26 Sep '18

Familiemens

Iets meer dan een week geleden is mijn oma overleden en ik voelde me eerlijk gezegd vooral schuldig. Door verschillende omstandigheden heb ik de afgelopen jaren niet zoveel contact gehad met ‘mijn moeders kant’.

19 Sep '18

VI. Activisme

De zomervakantie is voorbij. Ik zit weer in de mediatheek van de academie te werken en de stapel met boeken die ik wil gaan lezen is gestaag aan het groeien.

12 Sep '18

OPEN CALL: PODCAST DIVERSITY STORIES #2

Altijd al een podcast willen maken? Of wil je je verhaal over diversiteit delen? Dit is je kans!

27 Aug '18

Out of office

Ik hoop dat je een fijne vakantie gehad hebt. Ik hoop dat je hebt gereisd en nieuwe mensen hebt ontmoet en nieuwe ervaringen hebt opgedaan.

17 Jul '18

Column van Arnon Grunberg over diversiteit

Arnon Grunberg schreef een kleine verhandeling over diversiteit voor de VPRO gids.

17 Jul '18

V. Pride

In juni schreef ik over Seks en leugens van Leïla Slimani. Ik zei dat ik dankbaar ben dat ik in een land woon waar homoseksualiteit niet verboden is, dat krul en ik samen kunnen wonen en dat ik de kans krijg om deze blogs te schrijven, dat ik over mijn s

20 Jun '18

Keukentafel­gesprekken

Niets zo cliché als de woorden ‘home is where the heart is’. Misschien zijn ze daarom juist wel waar. Maar boeiender is de vraag achter het gezegde.

06 Jun '18

IV. Een huisje in het bos

We worden wakker van de haan die kraait en de paarden die over de hei galopperen.

U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Dennis Hoffman
30 May '18

Het recht om boos te zijn

Sinds een paar maanden bestaan mijn maandagavonden uit zweterige bokshandschoenen, pijnlijke knieën en een trainer die me op de zak (en zijn eigen maag en schouders) laat rammen tot ik niet meer kan.

Hannah Good
16 May '18

III. Het breekpunt

Het is grappig hoe snel dingen kunnen veranderen. Sinds deze blogs ben ik, zoals ik in mijn vorige blog zei, hyperbewust van mezelf geworden.

01 May '18

Boodschap van mijn voeten

Ik ben in augustus ingetrokken bij mijn vriend. We wonen in een jarendertig rijtjeshuis, een bovenwoning, op de hoek van de straat.

24 Apr '18

Rob Perree over Jaamil Olawale Kosoko

“Onlangs gaf Kosoko een presentatie op de kunstacademie ArtEZ in Arnhem. De zaal was niet eens half gevuld en bijna helemaal wit. Of hij dat lastig vond, werd er vanuit de zaal gevraagd. Door de enige donkere jongeman.”

11 Apr '18

Performance, activisme en angst

Op vrijdag 13 april is de Nigeriaans-Amerikaanse curator, dichter en performancekunstenaar Jaamil Olawale Kosoko te gast bij Studium Generale in het programma White State – Black Mind.

09 Apr '18

II. De zoektocht gaat verder

Maart heb ik besteed aan het vinden van een solide basis waarop ik verder kan bouwen, een basis om verder te kunnen schrijven over seksualiteit.

B3gOkg0CVNM
03 Apr '18

Bright O. Richards: theater diverser maken

Daar waar het goed met je gaat, is je thuis. Niet daar waar je geboren bent en niet daar waar je zou willen zijn.

29 Mar '18

Vrouw met boormachine

Lot stelt zich nu ongeveer een jaar aan mensen voor als genderqueer. Toch vinden veel mensen het moeilijk om bijvoorbeeld de juiste voornaamwoorden te gebruiken.

28 Mar '18

Workshop Communication Matters with Jeyanthy Siva – 7 and 8 April 2018

Jeyanthy Siva gaf tijdens het Studium Generale event Chaos & Conflict in 2016 een workshop Nonviolent Communication. Dit inspireerde Cassandra Onck en Marcella de Wolff om Jeyanthi Siva nogmaals te benaderen voor een workshop.

hg3umXU_qWc
26 Mar '18

Chimamanda Ngozi Adichie: unlearning gender

In Nigerian society, traditionally men are seen as more important than women. In her TEDxEuston talk We should all be feminists, Chimamanda Ngozi Adichie argues that it’s one thing to know this intellectually, but quite another to feel it

Aanéén-genaaid door Berlinde de Bruyckere, 2000
12 Mar '18

I. Het Begin

Seksualiteit is iets dat ik niet begrijp. Het heeft met je seksuele voorkeur te maken, maar dat is niet het enige en ook niet alles. Het is de manier waarop je je leven indeelt, je lichaam liefhebt, hoe je kijkt naar anderen. Het is wie je bent, maar je b

Untitled | filmstill | 2016 | Juliana van Mulligen
07 Mar '18

Diversity Stories blogger: Lot Veelenturf

ArtEZ studium generale richt zich de komende jaren op het thema Diversity Stories. Diversiteit is een complex begrip dat we op meerdere lagen gaan ontrafelen en onderzoeken. 

28 Feb '18

Johan Grimonprez about the Commons

Look beyond the fear and start connecting!

26 Feb '18

Diversity Stories blogger: Willemijn Kranendonk

ArtEZ studium generale richt zich de komende jaren op het thema Diversity Stories. Diversiteit is een complex begrip dat we op meerdere lagen gaan ontrafelen en onderzoeken. 

19 Feb '18

A Conversation on Inclusive Thinking

Liedeke Plate, recently appointed Professor of Culture and Inclusivity, will be speaking in Studium Generales programme SEX & the Sexual Politics of the Gaze on the 15th of March.

14 Feb '18

De L’Origine du Monde(s) van nu

Mister Motley besteedde onlangs aandacht aan seksualiteit in/en hedendaagse kunst. Lees hier het gehele artikel van Ellis Kat, met een bespreking van het werk van kunstenaars Melanie Bonajo, Barbara Broekman, Berend Strik en Cai Guo-Qiang.

12 Feb '18

What do we desire? Emily Witt, author of Future Sex

De Amerikaanse auteur en journalist Emily Witt ging als jonge dertiger op zoek naar vormen van liefde in de huidige tijd. Ze dompelde zich onder in verschillende seksuele subculturen. Ze observeerde niet alleen, maar nam ook deel.

25 Jan '18

OPEN CALL: STUDENT CURATORIAL PLATFORM

Dear student, we are looking for you!
We are in the process of launching an interdisciplinary platform – physical as well as online – aimed at providing a select group of ArtEZ students of all disciplines with the support and resources needed to crea

04 Dec '17

OPEN CALL: PODCAST

We are looking for students who would like to work with us on a podcast about diversity!
Come along and pitch your idea for a podcast that can have any form you choose: prose, music, radio play.

29 Nov '17

Lara Staal over de staat van het manifest op Mister Motley

Lara Staal schrijft over de staat van het hedendaagse manifest op Mister Motley, een artikel dat is voortgekomen uit het programma Revolte.

John Baldessari
01 Nov '17

Revolutie. WTF

26 Oct '17

Artikel Mister Motley over Nadja Tolokonnikova

Chris Keulemans schreef naar aanleiding van zijn ontmoeting met Nadja Tolokonnikova een artikel voor Mister Motley.

25 Oct '17

It Won’t Be Long Now, Comrades!

Framer Framed presenteert It Won’t Be Long Now, Comrades!, een groepstentoonstelling die samenvalt met de 100e verjaardag van de grote socialistische Oktoberrevolutie in Rusland.

23 Oct '17

De mythe van revolutionaire kunst

Prachtig, prikkelend essay van schrijver en alumnus Max Urai!

11 Oct '17

Revolutie, een tricky business

Op de Documenta 14, locatie Neue Neue Galerie viel Irena Haiduk op met haar modeshow van vormeloze Oostblokkleding.

05 Oct '17

Hoe gebruik jij de ruimte?

Oproep namens Henry Alles, theatermaker en student Master of Theatre Practices

27 Sep '17

The (Un)official How to start a revolution starter-kit (preview)

Do you feel trapped in your room? Unsafe in the streets or in the sheets? Confused and concerned by what others think you represent?

11 Sep '17

Manifesto van Julian Rosefeldt in Focus

Focus en studium generale werken in oktober en november samen aan een programma rond het thema revolutie.

03 Jul '17

Kom van je kont af!

Ben je aspirant-revolutionair en zoek je nog een goed boek voor de zomer?

27 Jun '17

Documenta 14 Kassel: Hardcore speuren

Eerder dit jaar opende de tentoonstelling in Athene. Een bijzondere keuze en een statement van curator Adam Szymczyk

31 May '17

De revolutionaire kracht van kunst

We herdenken dit jaar niet alleen de Russische Revolutie die, geholpen door kunstenaars en vormgevers, het begin moest vormen van een wereldrevolutie. Het is ook 100 jaar geleden dat Marcel Duchamp het werk ‘Fountain’ tentoonstelde, een gesigneerd uri

30 May '17

Nieuw thema: revolutie

Voor ons komende programma hebben we gekozen voor het thema: revolutie.

17 May '17

Tegen de hokjesgeest

Op verzoek van ArtEZ Studium Generale schreef filosoof Thijs Lijster (auteur van o.m. ‘De Grote Vlucht Inwaarts’) een verslag van het programma Lost in Transtion – Identity in a changing world, dat plaats vond op 16 maart 2017.
 

qUWrdnbOEOQ
24 Apr '17

What makes us human?

What makes us human? Een workshopverslag van Hélène Meyer en Inge Otte (docent en student opleiding Docent Theater Arnhem)...

20 Mar '17

Vitamine voor de geest en het hart

Hans Lemmerman, docent bij de opleiding Docent Theater in Arnhem, was aanwezig bij de workshop van theatermaakster Daria Bukvić tijdens Lost in Transition en schreef voor ons het volgende verslag.

15 Mar '17

Onderricht

We hebben ook dit keer weer studenten, alumni en docenten van ArtEZ verzameld wiens werk raakt aan de thematiek van ons festival. Zij bloggen in aanloop naar het festival Lost in Transition.

13 Mar '17

Phenomena of touch

We hebben ook dit keer weer studenten, alumni en docenten van ArtEZ verzameld wiens werk raakt aan de thematiek van ons festival. Zij bloggen in aanloop naar het festival Lost in Transition. Dit keer is de beurt aan Laura Saumweber...

08 Mar '17

Souvenirs from Paradise

We hebben ook dit keer weer studenten, alumni en docenten van ArtEZ verzameld wiens werk raakt aan de thematiek van ons festival. Zij bloggen in aanloop naar het festival Lost in Transition. Dit keer is de beurt aan Gerben Vaillant...

20 Feb '17

MELK EN HONING

We hebben ook dit keer weer studenten, alumni en docenten van ArtEZ verzameld wiens werk raakt aan de thematiek van ons festival. Zij bloggen in aanloop naar het festival Lost in Transition. Dit keer is de beurt aan Annemieke Dannenberg...

Residentie bij Generale Oost ‘Blinden’ (foto: Victor Wennekes)
15 Feb '17

Het ritueel van het gedeelde moment

We hebben ook dit keer weer studenten, alumni en docenten van ArtEZ verzameld wiens werk raakt aan de thematiek van ons festival. Zij bloggen in aanloop naar het festival Lost in transition. Dit keer is de beurt aan Mart van Berckel...

08 Feb '17

tussen een persoon

We hebben ook dit keer weer studenten, alumni en docenten van ArtEZ verzameld wiens werk raakt aan de thematiek van ons festival. Zij bloggen in aanloop naar het festival Lost in transition. Dit keer is de beurt aan Boris Saran...

Esmay Groot Koerkamp, nieuwe tekening voor serie waar ik op dit moment mee bezig ben.
23 Jan '17

De kleine en grote misères in iedereen

We hebben ook dit keer weer studenten, alumni en docenten van ArtEZ verzameld wiens werk raakt aan de thematiek van ons festival. Zij bloggen in aanloop naar het festival Lost in transition. Eerste in de rij is Esmay Groot Koerkamp...

12 Jan '17

Identity in a changing world.

BBC onderzoekt via een online platform wat identiteit is in een geglobaliseerde wereld...

20 Dec '16

Oproep:

Glitterende nachtvlinders gezocht!

lnSeSARWRdk
21 Nov '16

Project Pop-Up

Bij U staat hier op 10 november 2016 presenteerde Ruben Bruggeling zijn project Pop-Up...

6ezZWbPZ47c
21 Nov '16

Meedoen met Wermke/Leinkauf

Hoe is het om te performen met het ervaren performance duo Wermke/Leinkauf...?

14 Nov '16

Column Wilhelm Weithkamp, uitgesproken bij U staat hier.

Column, uitgesproken door Wilhelm Weithkamp, directeur ArtEZ academie voor Art & Design Zwolle,  bij “U staat hier, over de kunst, de stad en de toekomst”, op 10 november 2016 in Zwolle.

08 Nov '16

Hoe kan een winkelcentrum zonder winkels?

In aanloop naar U staat hier. De kunst, de stad en de toekomst delen we graag mooie projecten die aan het thema raken, van studenten, alumni en docenten van ArtEZ. Interieurarchitect Marleen Garstenveld is alumnus van ArtEZ.

rt1YqylWNXc
02 Nov '16

Heel Gallië bezet?

Nee. Een kleine nederzetting bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven van de Romeinen in de omliggende legerplaatsen niet gemakkelijk…

31 Oct '16

If Mayors Ruled the World…

Ook gekeken naar Tegenlicht? Ook zo onder de indruk van Leoluca Orlando, de legendarische burgemeester van Palermo die in zijn stad de visumplicht heeft afgeschaft? Die Afrikaanse gelukszoekers persoonlijk welkom heet in zijn haven? Die een toekomst voor

26 Oct '16

Braakliggend terrein

In aanloop naar U staat hier. De kunst, de stad en de toekomst delen we graag mooie projecten die aan het thema raken, van studenten, alumni en docenten van ArtEZ. Beeldend kunstenaar Anouk Mastenbroek is alumnus van ArtEZ...

persfoto Johanneke ter Stege van Iris Tempelaar
26 Oct '16

Johanneke in Deventer

In aanloop naar U staat hier. De kunst, de stad en de toekomst delen we graag mooie projecten die aan het thema raken, van studenten, alumni en docenten van ArtEZ. Johanneke ter Stege studeerde aan de Popacademie in Enschede...

674N2SnaAfs
19 Oct '16

De guerilla architect

Santiago Cirugeda’s naam is bekend in Spanje. Hij is een gevierd architect, leidt grote projecten door heel het land. Zijn werk is speels, onderzoekend, provocerend, maar vooral ook heel functioneel...

19 Oct '16

Een paar deuren verderop

In aanloop naar U staat hier. De kunst, de stad en de toekomst delen we graag mooie projecten die aan het thema raken, van studenten, alumni en docenten van ArtEZ. Reinout Dijkstra studeerde dit jaar af bij Illustration Design...

13 Oct '16

Smells like Van Spirit

In aanloop naar U staat hier. De kunst, de stad en de toekomst delen we graag mooie projecten die aan het thema raken, van studenten, alumni en docenten van ArtEZ. Marten Berger studeerde dit jaar af bij MediaMusic...

12 Oct '16

Ruimtetuig

In aanloop naar U staat hier (nog 4 weken!) richt de studium generale blog zich op de stad. In deze blog op de Zwolse binnenstad, waar Ruimtetuig haar plek heeft gevonden.

FRpVqsQQRYE
12 Oct '16

Snelfietspad

In aanloop naar U staat hier. De kunst, de stad en de toekomst delen we graag mooie projecten die aan het thema raken, van studenten, alumni en docenten van ArtEZ. In deze case study laten Taco Bijleveld en Wim Spijker zien hoe bewegen in de stad v

FRpVqsQQRYE
12 Oct '16

Rijkerswoerd

In aanloop naar U staat hier delen we graag projecten die aan het thema raken. Guus Blom en Frank te Grotenhuis laten zien hoe bewegen in de stad voor verschillende bewoners en gebruikers vorm kan krijgen...

10 Oct '16

Levendige straten

In aanloop naar U staat hier. De kunst, de stad en de toekomst delen we graag mooie projecten die aan het thema raken, van studenten, alumni en docenten van ArtEZ. Aninka Sempel studeerde dit jaar af bij Interieurarchitectuur...

FRpVqsQQRYE
05 Oct '16

Parknetwerk

In aanloop naar U staat hier delen we graag mooie projecten die aan het thema raken. In deze case study laten Antoine Bowers en Kasper Brinkman zien hoe bewegen in de stad voor verschillende bewoners en gebruikers vorm kan krijgen...

FRpVqsQQRYE
05 Oct '16

Dynamische buurtpleinen

In aanloop naar U staat hier delen we graag mooie projecten die aan het thema raken. In deze case study laten Harm Diesvelt en Diederik Mulder zien hoe bewegen in de stad voor verschillende bewoners en gebruikers vorm kan krijgen...

28 Sep '16

De wereldsteden van morgen

‘Dat Shanghai, Rio de Janeiro en Mumbai booming zijn, is bekend, maar waar gebeurt het in 2025 of in 2050? Welke steden streven de megacities van nu voorbij als het gaat om groei, innovatie en creativiteit?’

ANtjYgv2zn8
21 Sep '16

Hoe klinkt een stad op muziek?

In aanloop naar U staat hier. De kunst, de stad en de toekomst delen we graag mooie projecten die aan het thema raken, van studenten, alumni en docenten van ArtEZ. Esther van Maanen studeert Jazz & Pop...

14 Sep '16

Wonen in een gezonde stad

Studenten aan de ArtEZ Academie van Bouwkunst  in Arnhem hebben in 2014-15 sport en beweging in de openbare ruimte onderzocht. Waar sporten mensen in de stad en hoe kun je hier met de ruimtelijke agenda voor de stad op participeren...? 

07 Sep '16

Kleiner wonen

In aanloop naar U staat hier. De kunst, de stad en de toekomst delen we graag mooie projecten die aan het thema raken, van studenten, alumni en docenten van ArtEZ. Ashley Hoekerd studeerde dit jaar af bij Interieurarchitectuur...

05 Sep '16

Over het ontstaan van de Bovenwereld

In aanloop naar U staat hier. De kunst, de stad en de toekomst delen we graag mooie projecten die aan het thema raken, van studenten, alumni en docenten van ArtEZ. Ruben Bruggeling studeerde dit jaar af bij Illustration Design...

31 Aug '16

Metaphorically Speaking: de expositieruimte als metafoor voor de stad

In aanloop naar U staat hier. De kunst, de stad en de toekomst delen we graag mooie projecten die aan het thema raken, van studenten, alumni en docenten van ArtEZ. Beeldend kunstenaar Heidi Linck is alumnus van ArtEZ...

24 Aug '16

Verhalen uit de flat

In aanloop naar U staat hier. De kunst, de stad en de toekomst delen we graag mooie projecten die aan het thema raken, van studenten, alumni en docenten van ArtEZ. Job Kühlkamp studeerde dit jaar af bij Docent Theater...

KauzHXNsUas
04 Jul '16

De hangende stad

In 2013 maakte Karin Gerfen, beeldend kunstenaar en docent bij Docent Beeldende Kunst en Vormgeving, samen met Dansstorm Oost en Jan Paul de Bondt de voorstelling De hangende stad...

22 Jun '16

‘De stad kan de wereld redden’

De stad wordt meestal in de sfeer van problemen besproken: lawaai en verkeersinfarcten, afvalbergen en energieverspilling, enorme rijkdom naast diepe armoede enz. Maar tegelijkertijd betogen wetenschappers dat een stad an sich niet slecht is voor mensen..

25 Apr '16

U staat hier

Tijdens U staat hier onderzoek je de stad, het (samen)leven daarin en de rol die jij als kunstenaar in de stad kunt spelen. Samen met kunstenaars, wetenschappers en technologen wissel je ideeën uit, identificeer je uitdagingen en bedenk je wellich

07 Mar '16

Trojaanse paarden, het Feestaardvarken en het Plein van de Vrijheid

Schrijver en journalist Chris Keulemans schreef dit mooie bespiegelende artikel naar aanleiding van Chaos & Conflict. Metropolis M publiceerde het artikel...

11 Feb '16

Identiteit bestaat niet uit pixels

Studenten Creative Writing schrijven in aanloop naar ons festival Chaos & Conflict (twee-) wekelijks een tekst, waaronder een viertal gedichten over de aanslagen in Parijs. Dit is de allerlaatste blog van een hele mooie reeks! Dank Willemijn, Eline, Krist

11 Feb '16

Revolver

Kristi Tjon-A-Fat schreef dit gedicht. Studenten Creative Writing schrijven in aanloop naar ons festival Chaos & Conflict (twee-) wekelijks een tekst, waaronder een viertal gedichten over de aanslagen in Parijs...

11 Feb '16

Mensch

Studenten Creative Writing schrijven in aanloop naar ons festival Chaos & Conflict (twee-) wekelijks een tekst, waaronder een viertal gedichten over de aanslagen in Parijs...

10 Feb '16

Aan verschillende zijden van dezelfde kant

Studenten Creative Writing schrijven in aanloop naar ons festival Chaos & Conflict (twee-) wekelijks een tekst, waaronder een viertal gedichten over de aanslagen in Parijs...

02 Feb '16

Uit Indonesië

Studenten Creative Writing schrijven in aanloop naar ons festival Chaos & Conflict (twee-) wekelijks een tekst, waaronder een viertal gedichten over de aanslagen in Parijs...

01 Feb '16

Front Row

In aanloop naar Chaos & Conflict vertellen studenten en alumni van ArtEZ over hun werk en de relatie met de thematiek van ons festival. Asja Keeman schrijft over haar afstudeerproject Front Row dat ingaat op de politieke demonstratie die plaatsvond na de

29 Jan '16

Kussen en kijken tegen haat in Israël

Kunstenares Deborah Ashoras maakte de film Eye to Eye waarin zij Israëliërs en Arabieren met elkaar in contact brengt. En in een ander project laat zij wildvreemde mensen elkaar kussen. Steeds een Jood en een Palestijn...

26 Jan '16

To dictate, to be dictated, to be a dictator

In aanloop naar Chaos & Conflict vertellen studenten en alumni van ArtEZ over hun werk en de relatie met de thematiek van ons festival...

20 Jan '16

Om dichterbij te komen

In aanloop naar Chaos & Conflict vertellen studenten en alumni van ArtEZ over hun werk en de relatie met de thematiek van ons festival...

18 Jan '16

Ik doe niks

Studenten Creative Writing schrijven in aanloop naar ons festival Chaos & Conflict (twee-) wekelijks een tekst, waaronder een viertal gedichten over de aanslagen in Parijs...

13 Jan '16

Ik wacht thuis op je

Studenten Creative Writing schrijven in aanloop naar ons festival Chaos & Conflict (twee-) wekelijks een tekst, waaronder een viertal gedichten over de aanslagen in Parijs...

13 Jan '16

Verscheurd

Wat gebeurt er als een boot vluchtelingen strandt op Texel?

12 Jan '16

Achtergrondgeluid

Studenten Creative Writing schrijven in aanloop naar ons festival Chaos & Conflict (twee-) wekelijks een tekst, waaronder een viertal gedichten over de aanslagen in Parijs.

07 Jan '16

dader/slachtoffer

Studenten Creative Writing schrijven in aanloop naar ons festival Chaos & Conflict (twee-) wekelijks een tekst, waaronder een viertal gedichten over de aanslag in Parijs...

06 Jan '16

My Atomic Body

Hoe bescherm je jezelf bij nucleaire dreiging?

04 Jan '16

Het nieuws

Eline volgt het nieuws niet. En dat is ok.

16 Dec '15

Een geschiedenislesje

Studenten Creative Writing schrijven in aanloop naar ons festival Chaos & Conflict (twee-)wekelijks een tekst, waaronder een viertal gedichten over de aanslagen in Parijs...

15 Dec '15

Heimat

Thuisland, chaos, conflict en waarom je juist nu op deze aarde bent...

11 Dec '15

Na de aanslag

Studenten Creative Writing schrijven in aanloop naar ons festival Chaos & Conflict (twee-) wekelijks een tekst, waaronder een viertal gedichten over de aanslagen in Parijs...

09 Dec '15

De Parisienne

Studenten Creative Writing schrijven in aanloop naar ons festival Chaos & Conflict (twee-) wekelijks een tekst. De eerste bijdrage is een gedicht over de aanslag in Parijs...

09 Dec '15

Chaos & Conflict………..Wat doe jij?

In een wereld waar we elke dag via de media worden geconfronteerd met aanslagen, stromen vluchtelingen en oorlog – ver weg,  maar ook heel dichtbij – vraag ik me regelmatig af hoe ik me tot al deze ellende moet verhouden...

30 Oct '15

Techno-vanitas symboliek

Louise te Poeles bijzondere augmented reality-app...

21 Oct '15

Homo Sensus and the Semiosphere

Gastblog van antropoloog Judith van der Elst...

19 Oct '15

Nieuwe Makers Expo

Het ArtEZ Art Business Centre presenteert de Nieuwe Makers Expo...

12 Oct '15

Techniek als extension of man

De Technische Haalbaarheids Studie van Tom Kortbeek...

07 Oct '15

Voertuig van de toekomst

In de aanloop naar ons Frankenstein Festival op 6 november delen diverse ArtEZ-studenten en -alumni hun kunstwerken, projecten en ideeën op onze blog...

30 Sep '15

Interface

In de aanloop naar ons Frankenstein Festival op 6 november delen diverse ArtEZ-studenten en -alumni hun kunstwerken, projecten en ideeën op onze blog. Daphne Verberg is de eerste in de rij...

16 Sep '15

Eindeloos verdwalen in The Book of Sand

blog over The Book of Sand, een eerste digitale, interactieve liedcyclus van Michel van der Aa...

09 Sep '15

Het boek van wonderlijk nieuwe dingen

Wat betekent het om mens te zijn in een technologische toekomst...

09 Sep '15

Licht uit, mobiel aan

Jazztrio Tin Men & the Telephone – Tony Roe (piano), Pat Cleaver (bas) en Bobby Petrov (drums) – nodigt je via hun app Tinmendo uit om een voicemail in te spreken...

06 Sep '15

Alice, de zorgrobot

Het is een prachtige ontwikkeling, een zorgrobot die ouderen helpt de eenzaamheid te verdrijven. Maar is het moreel wel verantwoord...?

gNJPR78DptA
02 Sep '15

Inhuman

Blog over het symposium Inhuman

26mWFuOWwuU
31 Aug '15

Verliefd op een computer?

Wie zijn wij? Hoe ontwikkelen wij ons in relatie tot de technologie die steeds belangrijker wordt in ons leven? Moeten we er bang voor zijn? Of moeten we de technologie letterlijk omarmen? Kunnen we misschien zelfs verliefd worden op robots of avatars?

t8QcEYqM6TQ
20 Aug '15

De grens van de mens

Peter-Paul Verbeek laat zien dat leven en techniek velden zijn die steeds meer samenkomen. Hij slaat een brug tussen leven (of de mens) en techniek. Hoewel we meestal juist denken dat die twee domeinen strikt van elkaar gescheiden zijn...

03 Jul '15

Kijktip: De Volmaakte Mens

Kijktip: De Volmaakte Mens...

25 Jun '15

Homo Technicus

Blog over Homo Technicus, een festival over wat het betekent om mens te zijn in de toekomst...

11 Feb '15

“Ben je d’r weer?”

Als al je herinneringen wegvallen, blijf je dan wel de persoon die je was? Is het perse kwalijk dat ouderen met dementie niet meer de mensen waren die ze waren? Hoe verhoud je je als kunstenaar/theatermaker tot iemand met dementie? Spreek je tot de mens d

10 Feb '15

Auto

Studenten Creative Writing schrijven in de aanloop naar ons festival De Grote Geheugen Show twee keer per week een tekst. Vertrekpunt van iedere tekst is een geur die een herinnering oproept...

09 Feb '15

Tuimelangst

Studenten Creative Writing schrijven in de aanloop naar ons festival De Grote Geheugen Show twee keer per week een tekst. Vertrekpunt van iedere tekst is een geur die een herinnering oproept...

Afstudeerwerk Those Who Spoke at the Public Hearing/ Remembering the Sculpture (2012)
05 Feb '15

De echo van de materie

In aanloop naar De Grote Geheugen Show vertellen alumni van ArtEZ over hun werk en de relatie met geheugen, herinnering en/of (persoonlijke) geschiedenis...

04 Feb '15

Een moment zonder zoeken naar verloren herinneringen

Blog van Ronja White over dansen met dementie...

04 Feb '15

De geur van boekwinkels

Studenten Creative Writing schrijven in de aanloop naar ons festival De Grote Geheugen Show twee keer per week een tekst. Vertrekpunt van iedere tekst is een geur die een herinnering oproept...

02 Feb '15

Terugkijken

Studenten Creative Writing schrijven in de aanloop naar ons festival De Grote Geheugen Show twee keer per week een tekst. Vertrekpunt van iedere tekst is een geur die een herinnering oproept...

28 Jan '15

Roadtrip

Studenten Creative Writing schrijven in de aanloop naar ons festival De Grote Geheugen Show twee keer per week een tekst. Vertrekpunt van iedere tekst is een geur die een herinnering oproept...

27 Jan '15

Parfumfabriek

Studenten Creative Writing schrijven in de aanloop naar ons festival De Grote Geheugen Show twee keer per week een tekst. Vertrekpunt van iedere tekst is een geur die een herinnering oproept...

26 Jan '15

The Continuous Drama of the Minutes Passing

In aanloop naar De Grote Geheugen Show vertellen alumni van ArtEZ over hun werk en de relatie met geheugen, herinnering en/of (persoonlijke) geschiedenis...

23 Jan '15

Wijn

Studenten Creative Writing schrijven in de aanloop naar ons festival De Grote Geheugen Show twee keer per week een tekst. Vertrekpunt van iedere tekst is een geur die een herinnering oproept...

21 Jan '15

Origami

Studenten Creative Writing schrijven in de aanloop naar ons festival De Grote Geheugen Show twee keer per week een tekst. Vertrekpunt van iedere tekst is een geur die een herinnering oproept...

19 Jan '15

Herinneringen aan Fez

In aanloop naar De Grote Geheugen Show vertellen alumni van ArtEZ over hun werk en de relatie met geheugen, herinnering en/of (persoonlijke) geschiedenis...

15 Jan '15

Machtige draken op muf papier

Studenten Creative Writing schrijven in de aanloop naar ons festival De Grote Geheugen Show twee keer per week een tekst. Vertrekpunt van iedere tekst is een geur die een herinnering oproept...

14 Jan '15

Uiteindelijk wil niemand vergeten

In aanloop naar De Grote Geheugen Show vertellen alumni van ArtEZ over hun werk en de relatie met geheugen, herinnering en/of (persoonlijke) geschiedenis...

13 Jan '15

Piccalilly

Studenten Creative Writing schrijven in de aanloop naar ons festival De Grote Geheugen Show twee keer per week een tekst. Vertrekpunt van iedere tekst is een geur die een herinnering oproept...

12 Jan '15

The Axe Effect

Studenten Creative Writing schrijven in de aanloop naar ons festival De Grote Geheugen Show twee keer per week een tekst. Vertrekpunt van iedere tekst is een geur die een herinnering oproept...

07 Jan '15

Verhalen uit de hemisferen

In aanloop naar De Grote Geheugen Show vertellen alumni van ArtEZ over hun werk en de relatie met geheugen, herinnering en/of (persoonlijke) geschiedenis...

07 Jan '15

Oempa Loempa-paardje

Studenten Creative Writing schrijven in de aanloop naar ons festival De Grote Geheugen Show twee keer per week een tekst. Vertrekpunt van iedere tekst is een geur die een herinnering oproept...

03 Nov '14

Jog those ideas out of your head

Ken je dat, dat je helemaal vastzit tijdens een klus of je werk? En dat je op het moment dat je iets heel anders gaat doen, je De Oplossing te binnen schiet? Shanice Muntslag maakte er deze mooie illustratie over...

29 Oct '14

Thinktank

Illustratie door Aranka Mulder...

27 Oct '14

Laptops zijn niet waterdicht

Illustratie door Bo Binnenhei en Masha Pikulina...

22 Oct '14

Over het falen van Mondriaan

Student Comic Design Iris Hofstee deelt met ons een fijn eigenzinnig onderzoekje:)

16 Oct '14

Onder de oppervlakte

Illustratie door Nienke de Ruiter...

13 Oct '14

To surf or not to surf

Illustratie van Reynaert Vosveld...

28 May '14

Dus Ik Ben

Kijktip: G8 – Dus Ik Ben...

27 May '14

SURFEN & DUIKEN

ArtEZ studium generale presenteert op 7 november 2014 in Zwolle het eendaagse festival SURFEN & DUIKEN...

19 Feb '14

Just Another Day was ongewoon en onalledaags

Just Another Day. Een doodgewoon festival over de kracht van dagelijkse dingen...

13 Jan '14

Louise te Poele fotografeert voor studium generale

Fotograaf en ArtEZ alumnus Louise te Poele (1984) maakte in opdracht van ArtEZ studium generale bijzondere portretten van de medewerkers...

02 Dec '11

Echte vrienden, een manifest van Stine Jensen

Stine Jensen (filosoof) schreef Echte vrienden, een manifest in opdracht van ArtEZ studium generale, ten behoeve van de manifestatie FRIENDS!