Zomerlab Lezing: Op zoek naar de verstrooide tijd

door Koen Haegens

Tuesday 27 June '23 Sophiagebouw ArtEZ, kantine
(archive)

taal: NL
In zijn lezing deelt Koen zijn persoonlijke zoektocht en neemt hij ons, geïnspireerd door filosofen als Kierkegaard, Heidegger en De Beauvoir, mee op reis langs verschillende tijdsperspectieven. Onze beoogde bestemming: een mogelijke manier om het verstrooien van de tijd tegen te gaan.

Over Koen Haegens

Als er iemand ervaring heeft met verontrustende tijden, dan is het wel Koen Haegens. In 2012 verscheen zijn debuut Neem de tijd. Overleven in de to go-maatschappij. Zijn (niet zo) rustige leventje als economieredacteur en columnist bij de Volkskrant werd in 2019 ruw onderbroken door een accuut hartprobleem. Bijna was hij er (niet meer) geweest.

Zijn weg terug naar het volle leven – en naar een passende houding tegenover de tijd - beschrijft hij in zijn nieuwe boek Op zoek naar de verstrooide tijd. Hij duikt in de 'Grote Tijdparadox': Hoe kan het dat we klagen over drukte, van elk moment willen genieten, maar ondertussen al swipend en scrollend smijten met de uren, alsof we onsterfelijk zijn?

Op zoek naar de verstrooide tijd


In zijn lezing Op zoek naar de verstrooide tijd deelt Koen zijn persoonlijke zoektocht en neemt hij ons, geïnspireerd door filosofen als Kierkegaard, Heidegger en De Beauvoir, mee op reis langs verschillende tijdsperspectieven. Onze beoogde bestemming: een mogelijke manier om het verstrooien van de tijd tegen te gaan. Tijdens een interactief nagesprek gaan we dieper in op de vraag hoe we meer van onze tijd tot toegewijde tijd kunnen maken.

Deze lezing is onderdeel van het programma Troubling Time(s) - een reeks workshops / gesprekken / ontmoetingen over het bevragen en veranderen van onze vastomlijnde ideeën over tijd.